назад

Ternopil Sampara1

Тернопільський адвокат допоміг чоловіку у суді домогтися стягнення суми заподіяної матеріальної та моральної шкоди завданої йому неправомірними діями.

До Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся громадянин  Павло Ведмідь* , що пред’явив до суду позов, в якому просив стягнути з відповідача матеріальну шкоду, завдану йому внаслідок вчинення неправомірних дій.

В обгрунтування позовних вимог чоловік зазначає, що відповідач, перебуваючи в нетверезому стані, вчинив скандал на території помешкання, свідками якого стали діти,  чим завдав матеріальної та моральної шкоди його родині.

Адвокат Надія Сампара за дорученням Тернопільського місцевого центру №36 від 24.09.2015 року підготувала заяву у порядку окремого провадження та здійснила представництво інтересів клієнта у суді, щодо відшкодування матеріальної та моральної шкоди завданої неправомірними діями.

Важливо знати! У відповідності до ст.23 ЦК України, особа має право відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав. Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості.

При цьому, за змістом ст. 1167 ЦК України моральна шкода,завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала.

Зокрема, до п.3 Постанови Пленуму верховного Суду України від 31 березня 1995 року №4 “Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди”, визначено що під моральною шкодою, слід розуміти втрати немайнового характеру внаслідок моральних чи фізичних страждань або інших негативних явищ, заподіяних фізичній особі незаконними діями або бездіяльністю інших осіб. Відповідно до чинного законодавства моральна шкода може полягати, зокрема у приниженні честі, гідності, престижу або ділової репутації, моральних переживаннях у зв’язку з ушкодженням здоров’я, у порушенні права власності (в тому числі інтелектуальної), прав, наданих споживачам, інших цивільних прав, у зв’язку з незаконним перебуванням під слідством і судом, у порушенні нормальних життєвих зв’язків через неможливість продовження активного громадського життя, порушенні стосунків з оточуючими людьми, при настанні інших негативних наслідків.

Тож, Тернопільський міськрайонний суд – задовольнив позов клієнта адвоката Надії Сампари від 29 лютого 2016 року – на користь позивача стягнено суму заподіяної матеріальної шкоди у розмірі  – 2062 грн, відповідно до ст. 1166, 1192 ЦК України, та частково стягнено моральну шкоду на  суму – 2000 грн.

*ПІ змінені з етичних міркувань