назад

Адвокат, яка надає безоплатну вторинну правову допомогу, довела право жінки, яка виховала дитину інваліда, на призначення пільгової пенсії

28537085 10209327462578161 2029777276 nНа жаль, треба зазначити, що більшість громадян сьогодні стикаються з проблемами при призначенні пільгової пенсії. Саме тому громадяни вимушені звертатися за захистом свого права на пенсійне забезпечення до суду. Вже багато років в Україні існує проблема, що матерям, які виховали дитину інваліда (у випадку якщо така інвалідність була засвідчена після 6 років)  Пенсійний фонд відмовляє у праві на пенсію за віком після досягнення 50 років.  Хоча таке право передбачено для них і ЗУ «Про пенсійне забезпечення» і ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» .

       До Другого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася мешканка Запоріжжя з питанням про оскарження дій Управління Пенсійного Фонду України Дніпровського району щодо відмови призначення дострокової пенсії за відсутністю необхідного пільгового стажу. Жінці було призначено адвоката Олену Воронову, яка відповідно доручення № МЦ2-284 від 06 червня 2017 року склала та подала позовну заяву до Ленінського районного суду м. Запоріжжя. Під час надання правової допомоги адвокатом було встановлено, що клієнтці місцевого центру було відмовлено у призначені пенсії, як матері-одиначці, яка виховує дитину-інваліда. 

        Відповідно до ст. 17 Закону України «Про пенсійне забезпечення» визначено, що жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до восьмирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років, які мають право на одержання соціальної пенсії. У разі відсутності матері, коли виховання дитини-інваліда здійснювалось його батьком, йому призначається пенсія за віком після досягнення 55 років при стажі роботи 20 років.

         Адвокатом був складений перелік документів, які потрібно додати до заяви, а саме копія свідоцтва про народження дітей, копія свідоцтво про смерть, копія трудової книжки, копія довідки про доходи, копія свідоцтва про шлюб архівна довідка ЗмР №03-05/3-14, ЗмР №03-05/3-13 де підтверджувалась наявність трудового стажу строком 15 років, копія фіскального чеку ЗД ПАТ, копія відповіді та інші докази).

         Керуючись ст.107 КАС України Ленінського районного суду м. Запоріжжя ухвалив відкрити провадження за адміністративним позовом громадянки З. до Правобережного об`єднаного управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинення дій та зобов’язати відповідача надати суду всі матеріали, що були або мали бути взяті ним до уваги при прийнятті рішення.

         Розглянувши усі вимоги та докази, Ленінського районного суду м. Запоріжжя позов жінки задовольнив та зобов`язав Правобережне об`єднане управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя призначити їй пенсію за віком як матері інваліда з дитинства.

         Суд дійшов висновку, що відмова в призначенні позивачці пенсії на пільгових умовах як матері інваліда з дитинства, не ґрунтується на вимогах Закону України «Про пенсійне забезпечення» та є протиправною.

       Нагадуємо, що до Другого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ви можете звернутись за адресою: м. Запоріжжя, майдан Профспілок, 5 або за номером 061-239-07-07, 097-254-71-12, 095-640-37-13.