назад

Адвокат з Херсонщини допоміг зняти арешт з будинку клієнтки

image1Адвокат Віктор Андруневич, направивши відповідні запити до нотаріальної контори та органів, що здійснюють державну реєстрацію та облік права власності на нерухоме майно, у судовому порядку довів, що арешт майна клієнтки Олешківського бюро правової допомоги був накладений помилково.

До Олешківського бюро правової допомоги звернулася громадянка Б., яка потребувала вторинної правової допомоги, а саме: складання позовної заяви до суду та представництва інтересів у суді.

Суть питання полягала в наступному: клієнтка є власником будинку в м. Олешки та має у користуванні земельну ділянку, на якій розташований зазначений будинок. При здійсненні оформлення права власності на земельну ділянку, їй стало відомо про те, що на належний їй житловий будинок накладено арешт та оголошено заборону на його відчуження. Арешт накладений Цюрупинською держаною нотаріальною конторою 22.05.1975 року. Підставою для накладення арешту були боргові зобов’язання особи, що ніколи не мала права власності на дане житло.

Оскільки вирішення питання можливе лише в судовому порядку, дорученням Херсонського місцевого центру з надання БВПД №706-Д(О) від 23.08.2017 клієнтці призначено адвоката Віктора Андруневича.

Вивчивши матеріали справи, адвокат направив відповідні запити до нотаріальної контори та органів, що здійснюють державну реєстрацію та облік права власності на нерухоме майно, підготував та пред’явив до суду позовну заяву про зняття арешту з майна.

В обґрунтування позовних вимог, адвокат зазначив, що арешт був накладений помилково, оскільки особа, яка мала невиконані кредитні зобов’язання, відповідно до інвентарних справ бюро технічної інвентаризації, була власником іншого нерухомого майна.

Помилково накладений арешт на нерухомість клієнтки призводить до порушення її майнових прав, що є неприпустимим, відповідно до чинного законодавства України, та має бути знятий у судовому порядку.

Керуючись ст. 12, 13, 19, 81, 259, 264, 265, 268, 354 ЦПК України, ст. 11, 15, 16, 317, 328, 321, 391 Цивільного кодексу України, ст. 60 Закону України «Про виконавче провадження», Цюрупинський районний суд Херсонської області вирішив позовні вимоги задовольнити та зобов´язати Першу державну нотаріальну контору зняти заборону відчуження на будинок, що була внесена до Єдиного реєстру заборони відчуження об’єктів нерухомого майна на підставі внесення заборони Цюрупинською держнотконторою 22.05.1975 року до реєстрів накладених і знятих арештів.

З повним текстом судового рішення можна ознайомитися за наступним посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/72608820