назад
23.09.15

Адвокат з Херсонщини довів невинуватість свого клієнта у вчиненні тяжкого та особливо тяжкого злочинів

Zaychev MАдвокат Микола Зайцев, який здійснював захист свого клієнта на підставі доручення Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області, добився виправдувального вироку та звільнення свого підзахисного у залі суду.

18.04.2014 на підставі ухвали Каланчацького районного суду адвокату Миколі Зайцеву було видано доручення № 021-0000646 для здійснення захисту клієнта, який обвинувачувався у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 187 (розбій) та ч. 1 ст. 263 КК України (носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу). Покарання за вчинення тяжчого зі злочинів – розбою – позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з конфіскацією майна.

На етапі досудового розслідування клієнтові був обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. У судовому засіданні підзахисний свою провину та причетність до злочину не визнав. У якості доказів сторона обвинувачення надала пояснення свідків, протоколи обшуків, огляду предметів, впізнання, та висновки експертиз. Сторона захисту стверджувала, що пояснення свідків не містили свідчень винуватості клієнта, а протоколи слідчих дій не можуть бути визнані судом допустимими доказами з огляду на порушення кримінального процесуального закону при їх отриманні.

Судом були визнані недопустимими доказами:
– протоколи обшуків, оскільки самі обшуки були проведені із грубими порушеннями норм КПК в частині порядку залучення понятих та застосування технічних засобів фіксації (фото-, відео-);
– протоколи огляду предметів та висновки дактилоскопічної та балістичної експертиз, оскільки оглядалися та досліджувалися предмети вилучені у ході обшуку, протокол якого визнаний недопустимим доказом.

Частина доказів сторони обвинувачення визнана судом неналежними, оскільки не містять ані інформаційної, ані доказової бази.

Суд окремо звернув увагу, що протоколи, які мали містити додатки у вигляді фототаблиць, відеозаписів, їх не містять, що ставить під сумнів допустимість таких доказів.

Колегія суддів прийшла до висновку про відсутність достатніх доказів винуватості обвинуваченого клієнта адвоката Зайцева у скоєнні злочинів.

20.11.2014 вироком Каланчацького районного суду підзахисний адвоката Зайцева був визнаний невинуватим і виправданий у скоєнні розбою та зберіганні вогнепальної зброї. Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою скасований, а підзахисний звільнений у залі суду. 

Джерело – Інформаційний дайджест системи БПД №4