назад

Адвокат з Кам’янського допоміг захиснику відстояти свої права

Centr BVPD 0До Дніпродзержинського місцевого центру з надання БВПД звернувся Олексій М*, який проходить службу в збройних силах України. Понад рік тому, перед мобілізацією, Олексій працював на одному з заводів міста Дніпра. У травні минулого року чоловік отримав листа з роботи в якому зазначалося, що у зв’язку зі вступом на військову службу, його звільнено з підприємства (на підставі п.3 ст 36 КЗпП України). У листі Олексію також рекомендували звернутись до відділу по роботі з персоналом для отримання трудової книжки.

У Дніпродзержинському місцевому центрі з надання БВПД Олексію М* призначили адвоката В. Куценко. Адвокат склав адміністративний позов “Про визнання дій незаконними та зобов’язання вчинити певні дії”. У позові В. Куценко зазначив, що Олексія було звільнено незаконно, тому що відповідно до ч.2 ст. 39 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» за громадянами України, які призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізації, але не більше одного року, зберігається місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації,  незалежно від підпорядкування та форми власності, місце навчання у навчальному закладі незалежно від підпорядкування та форми власності та незалежно від форми навчання.

Втім, восени минулого року Дніпровський районний суд м. Дніпродзержинська вирішив відмовити в задоволенні позовних вимог про визнання дій незаконними. Тоді адвокат подав апеляційну скаргу на рішення суду оскільки воно є не відповідним до обставин справи, тому що мотивувальна частина рішення містить в собі відомості про те, що «за змістом норм законів особливий період настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію та охоплює час мобілізації, а в разі оголошення стану війни – воєнний час і часткового відбудований період після закінчення воєнних дій». Наразі в Україні діє особливий період, а його скасування буде здійснено окремим Указом Президента України «Про демобілізацію» після стабілізації ситуації на сході України.

Отож, на початку 2017 року Апеляційний суд Дніпропетровської області апеляційну скаргу задовольнив: рішення Дніпровського районного суду м. Дніпродзержинська було скасовано. Суд зобов’язав позовні вимоги Олексія М* до роботодавця задовольнити і поновити чоловіка на роботі. А також стягнути з заводу на користь позивача середній заробіток за час вимушеного прогулу у розмірі 12767 гривень і відшкодування моральної шкоди у розмірі 10 000 гривень.

Таким чином права захисника захистили в судовому порядку завдяки роботі Дніпродзержинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та власне адвоката В. Куценко.

Дніпродзержинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кам’янське, вул. Москворецька, буд. 14. Телефон центру: (05692) 50 50 27, (05692) 50 50 26. Електронна адресаdniprodzerzhynsk.dnipro@legalaid.gov.ua

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія, зателефонувавши на яку можна дізнатися адреси центрів та бюро в усіх регіонах України: 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).