назад

Як діє система БВПД при захисті прав громадян дізналися слухачі ранкового шоу «Ранок на Лтаві»

IMG 20170511 093304

12 травня 2017 року фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги взяли участь у черговій рубриці «Юридичний ранок» в ефірі ранкового шоу «Ранок на Лтаві» телеканалу “Лтава”. Цього разу телеглядачів ознайомили з механізмом захисту прав громадян у кримінальному провадженні, а саме Регіональним центром з надання БВПД у Полтавській області, поінформували про те, як здійснюється оцінювання якості роботи адвокатів, оплата їх праці, розповіли про особливості роботи адвокатів у системі, їх взаємодії з Регіональним та місцевими центрами з надання БВПД.  

Спікерами ранкового шоу стали Микола Карпінський, головний спеціаліст відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів та Світлана Карнаух, адвокат системи безоплатної вторинної правової допомоги.

Під час ранкового ефіру фахівець системи БВПД розповів телеглядачам про  механізм роботи Регіонального центру та адвокатів системи безоплатної вторинної правової допомоги у напрямі реалізації права громадян на безоплатну правову допомогу, зокрема роз’яснив, у яких випадках здійснюється захист прав громадян у кримінальному процесі Регіональним центром.

Микола Карпінський зупинився на тому, яким чином Регіональний центр здійснює перевірку надання належної, своєчасної та якісної безоплатної вторинної правової допомоги, що є ефективним інструментом для забезпечення громадян якісною правовою допомогою адвокатами, виявлення шляхів покращення цієї роботи. Даний моніторинг відбувається шляхом відвідування засідань, проведення бесід з клієнтами для забезпечення стандартів якісної правової допомоги. Фахівець системи БВПД розповів також про порядок оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, адже правова допомога є безоплатною громадян, але компенсується за рахунок держави, тому потребує ретельного моніторингу ефективності цієї роботи. 

         Фахівець Регіонального центру також ознайомив із позитивними практиками успішного захисту клієнтів безоплатної вторинної правової допомоги у адвокатів, яка здійснюється шляхом поширення цієї інформації у засобах масової інформації задля інформування громадян про ефективність роботи системи БВПД.

«Під успішними практиками захисту клієнтів системи БВПД слід розуміти винесення судом виправдувальних вироків або рішення про закриття кримінального провадження, випадки звільнення від відбування покарання з випробуванням, випадки призначення більш м’якого покарання ніж передбачено законом, випадки зменшення обсягу обвинувачення, та випадків обрання більш м’якого запобіжного заходу. Протягом 1-го кварталу 2017 року адвокатами Полтавщини досягнуто позитивних напрацювань у понад 100 справах» – зазначив Микола Карпінський.

Під час прямого ефіру адвокат Світлана Карнаух розповіла слухачам про те, за яких умов адвокати можуть працювати в системі безоплатної вторинної правової допомоги, які права та обов’язки має адвокат у процесі надання безоплатної вторинної правової допомоги. Також адвокат зазначила про те, як для себе вона вбачає роботу у системі БВПД області та який це для неї досвід у її діяльності.

«Надзвичайно важливим у роботі адвоката є налагодження контакту із громадянином, задля ефективного захисту клієнта. Важливим для адвоката є довести до громадянина  інформацію про ефективність системи безоплатної правової допомоги, яка є не просто формальною, адже скептицизм, який виникає у громадян, коли вони чують слово безоплатне розвіюється при отриманні якісної правової допомоги. Тому роботу системи слід оцінювати як дієвий та ефективний механізм захисту прав соціально вразливих груп населення» – наголосила Світлана Карнаух.

Участь фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області є однією із нових форм роботи фахівців системи БВПД щодо правового інформування громадян про актуальні юридичні питання сьогодення та діяльність системи БВПД  на теренах області.

Довідково. Ранкове шоу виходить в ефірі ТРК «Лтава» вже близько 10 років. Це формат інформаційно-розважальної телепередачі, в якій полтавців знайомлять з актуальними подіями в житті міста, запрошують гостей до студії. В прямому ефірі полтавцям дають цінні поради, корисну інформацію для використання у повсякденному житті та дарують хороший настрій глядачам.

Рубрика«Юридичний ранок»знайомить телеглядачів із актуальними правовими питаннями сьогодення і саме участь у такій рубриці беруть участь фахівці Регіонального центру з надання БВПД.

Нагадуємо, щоРегіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській областіпрацює за адресою:м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

На Полтавщині працює чотири місцеві центри (Перший, Другий полтавські, Кременчуцький та Лубенський місцеві центри з надання БВПД) надають первинну (консультації, правове інформування) та вторинну правову допомогу у цивільних та  адміністративних справах та 23 бюро правової допомоги, які надають юридичні консультації та забезпечують доступ громадян до електронних сервісів Міністерства юстиції, що дає можливості отримати юридичні консультації у всіх куточках нашої області.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги –0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.