назад
30.03.17

Адвокат з Кіровоградщини допоміг клієнту усунути перешкоди у користуванні спадщиною

01Адвокат системи безоплатної вторинної правової допомоги відстояв у судовому порядку право клієнта на розірвання договору оренди земельної ділянки, яку він отримав у спадок від батька.
31 жовтня 2016 року, до Голованівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся громадянин М. з проханням надати правову допомогу та представляти його інтереси в суді з питання розірвання договору оренди земельної ділянки.
31 жовтня 2016 року дорученням №178 Голованівського місцевого центру з надання БВПД було призначено адвоката Тимура Зятковського.
Вивчивши матеріали справи, Тимур Зятковський з’ясував, що 3 квітня 2012 року батько клієнта уклав договір оренди землі строком на 10 років.
Однак, 03 травня 2013 року батько громадянина М. помер. Після його смерті клієнт прийняв спадщину, яка складалася з земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка перебувала в оренді. Відповідно до умов договору, зміна умов договору і припинення його дії – перехід права власності на орендовану земельну ділянку до другої особи, є підставою для зміни умов або розірвання договору.
 
Ставши новим власником земельної ділянки, громадянин М. неодноразово звертався до орендаря з вимогою про розірвання договору оренди землі, проте, відповіді на дані звернення він не отримав.
Тимур Зятковський склав від імені клієнта позовну заяву щодо розірвання договору оренди землі, керуючись нормами чинного законодавства України та умовами договору оренди.
Так, статтею 13 Закону України “Про оренду землі” передбачено, що договір оренди землі, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства. Відповідно до статті 7 даного Закону у редакції, яка діяла на момент укладення договору оренди, право на оренду земельної ділянки переходить після смерті фізичної особи – орендаря, якщо інше не передбачено договором оренди, до спадкоємців, а в разі їхньої відмови чи відсутності таких спадкоємців – до осіб, які використовували цю земельну ділянку разом з орендарем і виявили бажання стати орендарями в разі, якщо це не суперечить вимогам Земельного кодексу України.
Відповідно до статті 651 ЦК України, зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Згідно ч. 1 ст. 32 Закону України “Про оренду землі” на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов’язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об’єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.
У чинному ЦПК України зазначено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Відмова від права на звернення до суду за захистом є недійсною.
31 січня 2017 року, враховуючи позицію громадянина М., умови договору, норми законодавства та те, що орендар жодним чином не відреагував на неодноразові звернення клієнта, Голованівський районний суд Кіровоградської області позовні вимоги про розірвання договору оренди землі задовольнив, а  10 лютого 2017 року рішення набрало законної сили.
До Голованівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутись за адресою: смт Голованівськ, вул. Ціолковського, 1, тел. (05252) 2-25-83, 068 834 77 45, 093 423 33 73.
Адреси бюро правової допомоги:
Бобринецьке бюро правової допомоги
м. Бобринець, вул. Незалежності, 80
Гайворонське бюро правової допомоги
м. Гайворон, вул. Великого Кобзаря, 20
Маловисківське бюро правової допомоги
м. Мала Виска, вул. В. Бровченка, 33
Новоукраїнське бюро правової допомоги
м. Новоукраїнка, вул. Покровська, 67
Благовіщенське бюро правової допомоги
м. Благовіщенське, вул. Ореста Гуменюка, 8
Вільшанське бюро правової допомоги
смт Вільшанка, вул. М. Лагонди, 30
Добровеличківське бюро правової допомоги
смт Добровеличківка, вул. Центральна, 1037
Новоархангельське бюро правової допомоги
смт Новоархангельськ, вул. Пушкіна, 28.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.