назад
29.01.18

Адвокат з Кіровоградщини довів у суді факт народження дитини на тимчасово окупованій території

Адвокат системи безоплатної правової допомоги Олексій Новіков допоміг клієнту встановити факт народження дитини на тимчасово окупованій території.
18 жовтня 2017 року, до Зам’янського бюро правової допомоги Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася громадянка Ф. з проханням надати їй правову допомогу щодо встановлення факту народження її дитини на тимчасово окупованій території Донецької області.
25 жовтня 2017 року дорученням № 777 Олександрійським місцевим центром з надання БВПД  було призначено адвоката Олексія Новікова.
Вивчивши матеріали справи, адвокат з’ясував, що клієнтка Ф. перебуває у законному шлюбі зі своїм чоловіком, від якого народила дитину на тимчасово окупованій території. Документом, який підтверджує факт народження дитини є медичне свідоцтво про народження, видане Шахтарською центральною районною лікарнею, яке не визначається Україною таким документом, на підставі якого проводиться державна реєстрація народження дитини.
 Вивчивши матеріали справи, Олексій Новіков склав заяву про встановлення факту народження дитини. В обґрунтуванні позовних вимог Олексій Новіков, звернув увагу на те, що, відповідно до внесених змін до ч. 2 ст. 2571 ЦПК України (ЗУ «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території») заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника.
Відповідно до ч. 7 ст. 256 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту народження особи у певний час в разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження.
Відповідно до ч. 1 ст. 7 Закону України «Про громадянство України» новонароджена дитина заявника є громадянином України як особа, обидва батьки якої на момент її народження були громадянами України.
Частинами 2, 3, 4 ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» передбачено, що будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законодавством України. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків. Встановлення зв’язків та взаємодія органів державної влади України, їх посадових осіб, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб з незаконними органами (посадовими особами), створеними на тимчасово окупованій території, допускається виключно з метою забезпечення національних інтересів України, захисту прав і свобод громадян України.
Дослідивши матеріали справи, 29 листопада 2017 року Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області прийняв рішення, заяву клієнтки Ф. про встановлення факту народження дитини – задовольнити та встановити факт народження дитини в м. Зугрес міста Харцизька Донецької області.
До Олександрійського місцевого центру з надання БВПД можна звернутисьза адресою:м. Олександрія, вул. Першотравнева, 18, тел. (05235) 7-04-40, 7-04-04.
Адреси бюро правової допомоги:
Знам’янське бюро правової допомоги
м. Знам’янка, вул. Героїв Крут, 9
Олександрівське бюро правової допомоги
смт Олександрівка, вул. Незалежності України, 63
Онуфріївське бюро правової допомоги
смтОнуфріївка, вул. Графа Толстого, 68
Петрівське бюро правової допомоги
смт Петрове, вул. Центральна, 21
Світловодське бюро правової допомоги
м. Світловодськ, вул. Павлівська, 13-А.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.