назад
12.10.17

Адвокат з Кропивницького допомогла клієнту відстояти своє право на житло

Проблемна історія ПП “Вагран” та мешканців кропивницького гуртожитку по просп. Університетський, 21, розпочалася ще в 2004 році. Тоді приватна фірма отримала право власності на будівлю, а через деякий час почала продавати квартири, у яких протягом 10-20 років мешкали люди. Мешканці гуртожитку цілими сім’ями опинились на вулиці, і як наслідок, організували безліч акцій протесту, аби привернути увагу до такого шахрайства.
Один з мешканців гуртожитку (громадянин В.) у Кіровському районному  суді міста намагався скасувати свідоцтво про право власності на будівлю гуртожитку, яке ПП «Вагран» отримало у 2004 році. Оскільки міська рада рішенням № 3956 від 24 лютого 2015 року скасувала пункт 1 рішення виконавчого комітету міської ради від 23 червня 2004 року № 899 «Про надання статусу будинку для малих сімей гуртожитку по просп. Університетському, № 21» та рішення виконавчого комітету міської ради від 14 жовтня 2004 року № 1546 «Про погашення та зміну правовстановлювального документа на цілу будівлю гуртожитку по просп. Університетському, № 21», на підставі яких ПП «Вагран» було видано свідоцтво про право власності на цей будинок, позивачі сподівались, що суд задовольнить їх позов. Адже виник правовий недолік – право власності на будівлю, яке отримало ПП «Вагран» посилається на відмінені рішення міської влади.
Позивача було позбавлено гарантій, передбачених Розділом ІV Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», зокрема, на заборону виселення, переселення та відселення без надання іншого житла, придатного для постійного проживання, окрім того, як належному користувачу було змінено тарифи (збільшено їх розмір).
З проханням надати правову допомогу щодо поновлення права власності на майно, 6 квітня 2017 року, громадянин В. звернувся до Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
Того ж дня, дорученням № 211 Кропивницьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги було призначено адвоката Ірину Троянську.
Адвокат, ознайомившись з матеріалами справи з’ясувала, що громадянин В. у позовній заяві просив суд винести рішення щодо скасування  свідоцтва про право власності на майно, видане ПП «Вагран» на будинок № 21 по проспекту Університетський в місті Кропивницькому.
16 травня 2017 року, розглянувши зміст поданої заяви, Кіровський суд міста Кропивницького виніс рішення, згідно якого в задоволенні позовної заяви було відмовлено в повному обсязі, посилаючись на те, що громадянин В. не підтвердив належними доказами наявність порушення його права та законних інтересів оскарження свідоцтва про право власності на майно.
Опрацювавши матеріали справи, адвокат Ірина Троянська знайшла ряд порушень і прийняла рішення подати апеляційну скаргу, у якій просила суд скасувати рішення Кіровського суду міста Кропивницького від 16 травня 2017 року по справі та ухвалити нове рішення, яким скасувати свідоцтво про право власності на майно, видане ПП «Вагран» на будинок № 21 по проспекту Університетський в місті Кропивницькому.
25 липня 2017 року, заслухавши всі пояснення осіб, які брали участь у справі, свідків, дослідивши матеріали, оцінивши докази в їх сукупності Апеляційний суд Кіровоградської області дійшов до висновку про задоволення скарги.
До Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка (Дворцова), 64/53, тел. (095)87-662-33, (0522) 32-08-24. E-mail:  kropyvnytskyi1.kropyvnytskyi@legalaid.kr.ua.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.