назад

Адвокат з Кривого Рогу домігся заміни медичного препарату для жінки з особливими потребами

dnipro Velegura MuhailoЩо робити, якщо особі з обмеженими фізичними можливостями призначено препарат для постійного прийому за кошт держави, який викликає алергічну реакцію та з цієї причини не підходить? З такою проблемою стикнулась пані Галина, яка у 2008 році перенесла операцію з трансплантації нирки.

У відділенні хронічного гемодіалізу та амбулаторного діалізу обласної клінічної лікарні ім. Мечникова (м. Дніпро)громадянці було призначено медичні препарати «Сандімун-Неорал» та «Селсепт». Після стаціонарного лікування в обласному клінічному центрі урології і нефрології ім. В.І.Шаповалова (м. Харків), у зв’язку з загостренням захворювання, пацієнтці було рекомендовано замінити медичний препарат «Сандімун-Неорал» на «Адваграф». З проханням про заміну препарату громадянка звернулась до відділення хронічного гемодіалізу та амбулаторного діалізу Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. Мечникова, але їй було відмовлено. Згідно листа  КЗ «Широківський центр первинної медико-санітарної допомоги», куди теж звернулась пані Галина, їй відмовили у зв’язку з тим, що медичний препарат «Адваграф» неможливо закупити за відсутністю коштів, а раніше отриманий медичний препарат «Сандімун-Неорал» поверненню не підлягає.

У Миколаївській селищній раді Широківського району Дніпропетровської області, де проживає громадянка, були готові за власний рахунок закупити необхідні медичні препарати. Але і тут з’явились бюрократичні перепони – була необхідна медична довідка, яка підтверджувала б необхідність заміни препарату, у якій в обласній лікарні жінці відмовили.

Зневірена пані Галина звернулась за допомогою до Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД. За дорученням №354 від 03.06.2016 клієнтці центру було призначено адвоката – Михайла Велегуру.

Для вирішення справи адвокат підготував запити до Департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської обласної держадміністрації, до лікарні, де жінка перебувала на обліку та до Міністерства охорони здоров’я.  Адвокат зазначив, що такі дії посадових осіб Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. Мечникова поставили під загрозу життя людини, що є порушенням вимог ст.3Конституції України, де зазначено, що людина, її життя і здоров’я визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Незважаючи на попередні відмови, після адвокатського запиту в Міністерство охорони здоров’я, медичний препарат жінці замінили, що дозволило їй продовжити лікування.

Фахівці Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД радять: якщо ви отримуєте відмову у заміні медичного препарату, вимагайте, щоб вона була у письмовому вигляді, тоді її можна буде оскаржити.

Перший криворізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Качалова, 2, тел. 405-54-04; (098)040-83-70.

Єдиний телефонний номер системибезоплатної правової допомоги: 0-800-213-103