назад

Адвокат з Кривого Рогу допоміг переселенці з Луганська розірвати трудовий договір

contractДо Другого криворізького місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги звернулась жителька м. Ровеньки Луганської області пані Оксана з проханням допомогти їй розірвати трудовий договір з підприємством, яке знаходиться в Луганській області на тимчасово окупованій території,  для того, щоб отримати статус безробітної та відповідну допомогу по безробіттю. Спочатку жінка звернулась до Криворізького міського центру зайнятості з цим питанням, їй була надана рекомендація звертатися до суду із позовом про припинення трудових відносин.

Після звернення до центру їй було призначено адвоката Олександра Умріхіна за дорученням №004-06-00161 від 11.03.2016 р., який і пояснив їй, що згідно ч.4 ст.7 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» внутрішньо переміщена особа, яка не звільнилася з роботи, у разі неможливості продовження роботи за попереднім місцем проживання для набуття статусу безробітної та отримання допомоги по безробіттю може припинити трудові відносини. Для цього потрібно надати нотаріально посвідчену письмову заяву про припинення працівником трудових відносин з підтвердженням того, що ця заява таким громадянином надіслана роботодавцю рекомендованим листом. У разі припинення поштового зв’язку із тимчасово окупованими територіями, така заява подається до відповідного центру зайнятості за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи.

Взята на облік внутрішньо переміщена особа, яка не має документів, необхідних для надання статусу безробітного, отримує такий статус без вимог, що застосовуються за звичайної процедури. Таким чином, не обов’язково звертатись до суду для вирішення цього питання, адже його розв’язання – у площині досудового порядку. 

Адвокат Олександр Умріхін склав запит до Криворізького міського центру зайнятості з проханням пояснити, на якій підставі було відмовлено пані Оксані, та отримав відповідь, що дана громадянка з приводу розірвання та зняття з реєстрації трудового договору письмово не зверталася.

Адвокат допоміг переселенці скласти належне письмове звернення до центру зайнятості, завдяки якому попередній трудовий договір було розірвано та надано їй статус безробітної.

Нагадуємо, що Другий криворізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою –  м. Кривий Ріг, пр-т Дзержинського, 1А.

Телефон – 097 139 88 57.

Електронна адреса:kryvyyrih2.dnipro@legalaid.gov.ua

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія, зателефонувавши на яку можна дізнатися адреси центрів у всіх регіонах України — 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України)