назад

Адвокат з Кривого Рогу захистив право бабусі на житло

Centr BVPD 0За допомогою до Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД звернулася громадянка похилого віку з обмеженими фізичними можливостями. Жінка поскаржилась на те, що власна онука, на яку вона у 2015 році переоформила квартиру, виганяє її з житла.

Фахівцям центру Світлана Григорівна розповіла про те, що іще у 1997 році разом з сином, невісткою та онукою приватизувала квартиру. Син жінки помер через рік, після чого вона оформила на своє ім’я його частку житла, тож усього Світлані Григорівні належала 1/2 частина квартири. У зв’язку з тим, що після смерті сина стан здоров’я літньої жінки почав погіршуватися та вона потребувала допомоги, невістка та онука запропонували оформити на ім’я онуки заповіт на частину квартири, що на той час належала бабусі. Не маючи інших близьких людей, Світлана Григорівна погодилася переоформити квартиру. У жовтні 2004 року пенсіонерка підписала усі необхідні папери. 

Світлана Григорівна розповідає, що спочатку відносини між нею, онукою та невісткою були дуже гарними. Але з часом вони змінилися – почалися сварки, образи, онука не бажала сплачувати свою частку комунальних платежів, не доглядала не тільки за бабусею, а і за квартирою. А потім взагалі почала погрожувати Світлані Григорівні, що вижене її з квартири, стверджуючи, що оскільки вона – власник квартири, то може розпоряджатися нею на власний розсуд.

Справа у сімейному конфлікті дійшла до такої межі, що пенсіонерка  вирішила скасувати свій заповіт на частку квартири. Але, оскільки Світлана Григорівна не дуже обізнана у правових питаннях, то вона не змогла навіть повідомити у якого нотаріуса оформила заповіт. З допомогою працівників місцевого центру вдалося з’ясувати, що фактично громадянка свою частку квартири не заповідала онуці, а подарувала ще у 2004 році. Оскільки Світлана Григорівна підпадає під категорію осіб, яким надається правова допомога за кошт держави, у Першому криворізькому центрі з надання БВПД було видано доручення на представництво її інтересів адвокату Михайлові Велегурі.

Адвокат вимоги своєї клієнтки аргументував у позовній заяві нормами закону. У даному випадку перебіг строку позовної давності, тобто строк у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу (ст. 256 ЦК України), обчислюється не з моменту укладання правочину, а відповідно до ч.1 ст.261 Цивільного кодексу України – від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права. Цю обставину (строк позовної давності стосовно визнання договору дарування недійсним ще не сплинув) адвокат довів у суді за допомогою пояснення громадянки та свідка, якого було за його клопотанням допитано під час розгляду справи у суді. Адвокат зміг довести, що його клієнтка помилялася щодо природи правочину, прав та обов’язків сторін. Відповідно до вимог ст. 717 ЦК України за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати в майбутньому другій стороні (обдарованому) безоплатно (дарунок) у власність. Договір, що встановлює обдарованого вчинити на користь дарувальника будь-яку дію майнового або немайнового характеру, не є договором дарування. Відсутність у особи під час укладання договору дарування волевиявлення на безоплатну передачу майна у власність обдарованого й передача його за умови вчинення на користь дарувальника будь-якої дії майнового або немайнового характеру всупереч вимогам ст.717 ЦК України є підставою для визнання договору дарування недійсним. Установлення будь-якого взаємного обов’язку обдарованого позбавляє дарування ознаки безоплатності та перетворює в будь-який інший оплатний договір.

Рішенням Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу  від 20.02.2017 позов громадянки. про визнання договору дарування недійсним задоволено повністю. Таким чином своєчасна та висококваліфікована допомога адвоката системи БВПД дозволила захистити житлові інтереси особи з обмеженими фізичними можливостями, громадянки похилого віку та запобігти тому, щоб бабусю було позбавлено власного житла.

Нагадуємо, що Перший криворізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Качалова, 2, тел. 056-405-54-04; (098)040-83-70.

Дізнатись адреси бюро та інших центрів, де можна отримати безоплатну правову допомогу, ви можете за телефоном гарячої телефонної лінії 0-800-213-103.

{gallery}news/2017/04/11{/gallery}