назад

Адвокат запобігла незаконному стягненню з поручителя заборгованості за кредитним договором

Баєва     Понад 150 тисяч гривень довелося б сплатити жінці, що звернулася до Хмельницького місцевого центру, якби не адвокат Наталія Баєва. Правозахисниця довела, що строк позовної давності для стягнення заборгованості за кредитним договором з поручителя минув, а отже вимагати повернення боргу можна лише від позичальника.

     Відповідно до заочного рішення суду у справі за позовом банку пані Наталія* як поручитель за договором поруки була зобовязана відшкодувати заборгованість позичальника. Адвокат Наталія Баєва, яку призначили у місцевому центрі для представництва інтересів клієнтки (доручення № 18 від 01.02.2016 року), підготувала заяву про перегляд заочного судового рішення, а також заперечення проти позову.

     У ході судового розгляду було встановлено, що 1 жовтня 2008 року між банком та позичальником укладено кредитний договір, відтак останньому було надано 9212,25 долара США кредиту строком до 30 вересня 2013 року зі сплатою 17,64 % річних. Цього ж дня між банком та чотирма поручителями, серед яких була і пані Наталія, було укладено договори поруки, якими передбачено відповідальність поручителів перед кредитором у разі невиконання позичальником взятих на себе зобов’язань.

Відповідно до вимог ч. 1 та ч. 2 ст. 554 Цивільного кодексу України у разі порушення боржником зобов’язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки.

     Станом на 26 серпня 2015 року заборгованість за кредитом становила 6924,17 долара США (у національній валюті — 156624 грн 68 коп.). Відповідно до вимог ч. 4 ст. 559 Цивільного кодексу України порука припиняється після закінчення строку, встановленого в договорі поруки. У разі, якщо такий строк не встановлено, порука припиняється, якщо кредитор протягом шести місяців від дня настання строку виконання основного зобов’язання не пред’явить вимоги до поручителя. Якщо строк основного зобов’язання не встановлений або встановлений моментом пред’явлення вимоги, порука припиняється, якщо кредитор не пред’явить позову до поручителя протягом одного року від дня укладення договору поруки.

     Оскільки вимога до поручителів була предявлена позивачем 2 листопада 2015 року, а позов про стягнення заборгованості за кредитним договором — 27 листопада 2015 року, суд дійшов висновку, що строк для предявлення банком вимоги чи позову до поручителів, передбачений ч. 4 ст. 559 Цивільного кодексу України, минув, а тому зобов’язання за договорами поруки, укладеними 1 жовтня 2008 року між поручителями та банком, припинилися. Отже стягнення заборгованості за кредитним договором, укладеним 1 жовтня 2008 року між банком та позичальником у сумі 6924,17 долара США, можливе лише з позичальника.

     Рішенням від 7 квітня 2015 року Хмельницький міськрайонний суд відмовив банку у частині позовних вимог, що стосувалися стягнення заборгованості за кредитним договором з поручителів.

*   *   *

 Якщо ви або ваші знайомі зіткнулися зправовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру  з надання БВПД. 

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги  0-800-213103.

 

*Ім’я змінено з етичних міркувань.