назад

Адвокатські пули завершили цикл навчань

27 та 30 червня 2017 року у Другому львівському місцевому центрі з надання БВПД відбулись навчальні семінари з питань земельного та спадкового права, організовані Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області спільно з пулами «адвокатів-земельників» та «адвокатів-спадковиків».

Семінари мали на меті покращити якість надання послуг фахівцями відділів представництва; правової інформації та консультацій місцевих центрів з надання БВПД, а також бюро правової допомоги в конкретних галузях законодавства.

У заходах взяли участь представники Регіонального та 6-ти місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Львівщини. Тренери навчальних семінарів – відомі адвокати Марія Юнко, Оксана Ощипок, Віра Карпінець, Надія Маріловцева.

З привітальним словом виступив директор Регіонального центру Ігор Микитин, який нагадав учасникам семінарів про головні цінності системи та відповідальність, яка лежить на її працівниках в процесі проведення реформування в Міністерстві юстиції України.

Також Ігор Микитин зазначив, що проведення семінарів є успішним результатом спільної річної роботи Регіонального центру та адвокатського середовища, яке об’єдналось в професійні групи і виявило бажання поділитись своїми знаннями з працівниками місцевих центрів.

Орест Шот, начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області представив учасникам семінару, затверджену Кабінетом міністрів України, Стратегію удосконалення управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності.

Seminar 2

Мета Стратегії – впровадження засад стратегічного менеджменту в систему управління у сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності; забезпечення оптимального використання земель, зокрема з урахуванням регіональних програм і планів розвитку територій, генеральних планів населених пунктів, підвищення рівня прозорості та публічності під час формування та реалізації державної земельної політики, підвищення рівня обізнаності населення, землевласників і землекористувачів щодо проблем деградації земель та сталого землекористування, запобігання деградаційним процесам ґрунтового покриву, підвищення рівня родючості ґрунтів, проведення рекультивації порушених земель.

etapu

Очікується, що прийняття документа сприятиме створенню сучасної, прозорої і дієвої системи управління у сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними, спрямованої на забезпечення інтересів суспільства.

Орест Шот звернув увагу на те, що до повноважень Регіонального та місцевих центрів, окрім надання первинної та вторинної правової допомоги мешканцям області, відноситься і розповсюдження інформації про основні реформи уряду, серед яких на сьогодні актуальною є земельна та пенсійна реформи.

Затвердження Стратегії удосконалення управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності є певним поштовхом до завершального етапу земельної реформи – створення ринку земель сільськогосподарського призначення.

Seminar 1

Координатор пулу «адвокатів – земельників» Марія Юнко презентувала тему – Земельні паї. Приватизація та орендні відносини.

Зокрема, вона розповіла про типові проблеми, які виникають під час розпаювання та оформлення земельних ділянок, кадастрові та реальні площі, категорії земель, процедури спадкування в залежності чи є у особи сертифікат чи немає, а також оформлення права власності на земельні ділянки та інше.

payi

Марія Юнко звернула увагу присутніх на те, що реформа пробуксувала саме на етапі виділення земельних ділянок в натурі. Багато людей, маючи земельні паї, не мають ні найменшого поняття, де знаходяться їх земельні ділянки. Далеко не всі мають сертифікат на право на земельну частку (пай).
Присутні задали багато запитань із зазначеної теми, оскільки консультації з земельних правовідносин мають значний відсоток серед загальної кількості звернень до місцевих центрів, а також обговорили конкретні складні випадки, пов’язані з втратою документації на землю, неналежним виконанням обов’язків посадовими особами органів місцевого самоврядування та інше.

Учасник пулу «адвокатів – земельників» Віра Карпінець розкрила цікаву тему прибудинкових територій та сплати земельного податку.

Прибудинкова територія є територією навколо багатоквартирного будинку, визначеною актом на право власності чи користування земельною ділянкою і призначеною для обслуговування багатоквартирного будинку. І з цього визначення виходить, що у тих будинків, які не мають акта на право власності або користування де-юре і немає прибудинкової території.

Така практика, зазначає Віра Карпінець, була закріплена ще Вищим адміністративним судом України в який прийшов до висновку, що мешканці багатоквартирного будинку не змогли підтвердити, що спірна земельна ділянка є частиною прибудинкової території, так як у них був відсутній правоустановчий документ, а тому громадянин «А» не порушив порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами, встановлений Земельним кодексом України.

Приймаючи своє рішення суд посилався на те, що чинним законодавством України не встановлено обмежень строку на реалізацію права на передачу у власність або оренду прибудинкової території для мешканців багатоквартирного будинку. Але таке посилання не може бути прийняте як належне оскільки судом застосовано зазначену норму на майбутнє. Позаяк мешканці багатоповерхівки ще не звертались до міської ради для оформлення прибудинкової території, то й жодних порушень не могло бути.

Seminar 3

Земельний кодекс України поділяє всі землі на категорії за основним цільовим призначенням. Прибудинкові території багатоквартирних будинків відносяться до земель житлової та громадської забудови і їх використання здійснюється відповідно до генерального плану населеного пункту, іншої містобудівної документації з дотриманням державних стандартів і норм, регіональних та місцевих правил забудови.

Прибудинкова територія може перебувати у власності, у постійному або в тимчасовому користуванні певних суб’єктів. Суб’єктами права власності на прибудинкову територію можуть бути територіальні громади – на землі комунальної власності і держава – на землі державної власності. Окремо суб’єктом права власності на прибудинкову територію зазначено ОСББ. 

У такому разі земельна ділянка належить співвласникам жилого будинку на праві спільної сумісної власності, яка разом із загальним майном і неподільною часткою житлового комплексу (допоміжні приміщення, конструктивні елементи будинку, його технічне обладнання) є майном співвласників, які визначають порядок його використання.

Нормами земельного законодавства не передбачена можливість передачі у власність чи користування окремих співвласників багатоквартирних будинків земельної ділянки (на якій розташований багатоквартирний жилий будинок) або її частини.

Віра Карпінець коротко зупинилась на питаннях сплати земельного податку, ставка податку якого встановлюється у розмірі не більше 12 % від їх нормативної грошової оцінки за земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні госпсуб’єктів (крім державної та комунальної форми власності).

Ставка податку за земельні ділянки, розташовані за межами населених пунктів, встановлюється у розмірі не більше 5 % від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області. Окремо було звернуто увагу на пільгові категорії громадян.

Учасник пулу «адвокатів-спадковиків» Надія Маріловцева презентувала тему: загальне поняття спадкування та його види, а також судову практику з питань спадкування. Адвокат підкреслила необізнаність простих людей з нормами спадкового законодавства; складність його застосування, наявність багатьох нюансів під час вирішення спадкових спорів, необхідність систематичного контролю за проходженням документів під час розгляду справ зазначеної категорії, а також використання процесуальних норм для захисту інтересів клієнта.

Надія Маріловцева наголосила на тому, що спадкуванням є перехід не тільки прав а й обов’язків від фізичної особи, яка померла, до інших осіб. Це необхідно завжди нагадувати клієнтам під час консультації, оскільки вони, як правило, забувають про такі нюанси.
Спадкування здійснюється за заповітом або за законом і до складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Як розповіла адвокат, не входять до складу спадщини права та обов’язки, що нерозривно пов’язані з особою спадкодавця, зокрема: особисті немайнові права; право на участь у товариствах та право членства в об’єднаннях громадян, якщо інше не встановлено законом або їх установчими документами; право на відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я; права на аліменти, пенсію, допомогу або інші виплати, встановлені законом; а також права та обов’язки особи як кредитора або боржника.

Координатор пулу «адвокатів-спадковиків» Оксана Ощипок розкрила тему – заповіт та визнання його недійсним. Адвокат звернула увагу на застосування термінів позовної давності, первинність спадкування за заповітом, а також окремо зупинилась на питанні нікчемних і оспорюваних заповітів і появі у новому цивільному кодексі спеціальних норм визнання недійсності заповітів.

Оксана Ощипок звернула увагу на відмінності нікчемного заповіту від недійсного.
Так заповіт, складений особою, яка не мала на це права, а також заповіт, складений з порушенням вимог щодо його форми та посвідчення, є нікчемним, а не недійсним.

Заповіт може бути визнаний судом недійсним за позовом заінтересованої особи, якщо буде встановлено, що волевиявлення заповідача не було вільним і не відповідало його волі. 

Необхідно звернути увагу на те, що недійсність окремого розпорядження в заповіті, не має наслідком недійсності іншої його частини. Важливим є і те, що у разі недійсності заповіту спадкоємець, який за цим заповітом був позбавлений права на спадкування, одержує право на спадкування за законом на загальних підставах.

Seminar 4

Під час завершення навчальних семінарів учасники активно працювали в малих групах, вчились компромісам, виявляли лідерські здібності, задавали питання та активно обговорювали спірні питання, і навіть, отримували винагороди за найкращий вияв професійних знань.

Нагадуємо, що перший навчальний семінар відбувся 16 червня і стосувався сімейного права.

У зв’язку із завершенням першого циклу навчальних семінарів, проведених з участю адвокатів, які співпрацюють з Регіональним та місцевими центрами для працівників системи безоплатної вторинної правової допомоги, щиро дякуємо адвокатам Романові Мельнику, Вікторії Семко, Віталію Веремчуку, Марії Юнко, Вірі Карпінець, Оксані Ощипок, Надіі Маріловцевій, Руслані Кравчишин, які задля реалізації основного завдання системи – покращити якість надання правових послуг мешканцям Львівщини, поділились своїми професійними знаннями з фахівцями місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги і сподіваємось на подальшу ефективну співпрацю.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області знаходиться за адресою:

м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).