назад

Адвокати консолідують свої зусилля в боротьбі із порушеннями прав і гарантій адвокатської діяльності

1

11 лютого 2016 року Асоціація правників України (АПУ) провела круглий стіл «Порушення прав і гарантій адвокатської діяльності та посягання на безпеку адвокатів як загроза правосуддю». У заході взяли участь директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський, голова ГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Вікторія Мітько, представник Наглядової ради ГО Олександр Байдик, керівник Івано-Франківського відокремленого підрозділу ГО Людмила Желізняк керівник Тернопільского відокремленого підрозділу ГО Володимир Малишевський, а також керівник Харківського відокремленого підрозділу ГО Марина Старовойтова.

Захід проводився з метою обговорення ситуації, що склалася навколо масових випадків порушення професійних прав та гарантій адвокатської діяльності та вчинення неправомірних дій щодо адвокатів.«Ми бачимо, що правоохоронні органи проводять аналогію між адвокатом та його клієнтом. Почастішали випадки перешкоджання здійсненню адвокатської діяльності, напади на адвоката, пошкодження майна, навіть вбивства. І що прикро, це не пов’язано з тим, якою категорією справ займається адвокат», – зазначив Президент АПУ Денис Бугай на відкритті заходу.Власне круглий стіл проходив у приміщенні Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, що мало свою мету – донести занепокоєння в адвокатів до парламентарів. У свою чергу Олена Сотник, у минулому адвокат, а нині народний депутат України, запевнила колег у готовності сприяти вирішенню проблеми та просувати у Верховній Раді України консолідовану позицію адвокатської спільноти у вигляді спільних законопроектів.«Робота адвоката дуже допомогла мені у роботі в Парламенті – де треба постійно відстоювати свою позицію та боротися», – зазначила вона.

4

Координатор Секції адвокатів та практикуючих правників АПУ, партнер АО AVERLEX Віталій Сердюк висловився на користь активних заходів, зокрема, проведення акцій протесту. Голова Комітету АПУ з кримінального та кримінально-процесуального права Євген Солодко знову привернув увагу до необхідності посилення статусу адвоката та передбачення інструментів самозахисту.

8

Координатор Секції адвокатів та практикуючих правників АПУ, партнер АО AVERLEX Віталій Сердюк висловився на користь активних заходів, зокрема, проведення акцій протесту. Голова Комітету АПУ з кримінального та кримінально-процесуального права Євген Солодко знову привернув увагу до необхідності посилення статусу адвоката та передбачення інструментів самозахисту.

5

Підтримуючи думки колег, член Правління АПУ, керуючий партнер АО AVERLEX Ольга Просянюк, зауважила на необхідності надання гласності діям адвокатів: «Якщо ти проактивний і дієш публічно, це має ефект. На практиці це працює», – зауважила адвокат. Менш радикально налаштовані колеги апелювали до необхідності законодавчих змін. Так, зокрема, Ігор Фомін, керуючий партнер Fomin&Partners, звернув увагу на необхідність посилення законодавчих прав та гарантій адвокатської діяльності. «Дуже багато наших опонентів , які порушують закони, носять в карманах адвокатські посвідчення. І це створює перепони в роботі. Якщо є факти таких порушень, вони таких свідоцтв мають бути позбавлені», – додав він.

Долучаючись до обговорення Марк Сегал, Головний експерт з доступу до правосуддя та забезпечення права на захист Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», запропонував посилити роботу з суддями, на який власне покладено здійснення правосуддя у таких випадках. Колеги з Асоціації адвокатів України підтримали ідею об’єднання заради спільних дій, про що зазначив Президент ААУ Олег Рачук. У свою чергу, Зоя Ярош, віце-президент ААУ, привернула увагу до проблем адвокатів з регіонів, які не відчувають спільності в адвокатурі. «Порушення прав адвокатів є системними, ми маємо об’єднувати, ми повинні йти до адвокатів, ми повинні показати, що ми готові їх захищати, що ми сильні та об’єднані», – переконана вона.

12705579 1129614863745126 1893462965469062912 n

Керівник Івано-Франківського осередку ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу», адвокат Людмила Желізняк зазначила:«Для забезпечення гарантій адвокатської діяльності адвокат по-перше, повинен мати право екстреного дзвінка у разі наявності реальної загрози життю або здоров’ю адвоката та членів сім’ї для реагування спеціальними підрозділами поліції, СБУ. По-друге, у разі, коли стороні обвинувачення внаслідок виконання службових обов’язків стала відома інформація, яка становить адвокатську таємницю (наприклад, при проведенні негласних слідчих дій) така особа повинна підлягати негайному відводу у процесі. Також, у випадку, коли стало відомо, що слідча чи процесуальна дія відбувається саме відносно адвоката – потрібне негайне зупинення слідчої дії до винесення рішення судом щодо законності її проведення». На її погляд, це потребує внесення змін до статті 303 КПК України.

Голова ГО «Всеукраїнскье об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Вікторія Мітько звернула увагу колег на необхідності поглиблення просвітницької функції адвоката у відношенні правоохоронних органів, оскільки наразі останні не розуміють ролі адвоката як учасника процесу правосуддя, а радше ототожнюють адвокатів із їх клієнтами.«Необхідно змінювати свідомість правоохоронців щодо ролі адвокатів. Важливо повною мірою реалізовувати наше право на об’єднання в професійні громадські організації, спільно та солідарно діяти у відстоюванні своїх прав перед нашими процесуальними опонентами», – зазначила вона.

12717434 472142826309222 8187762821444553730 n

За результатами обговорення адвокати вирішили максимально консолідувати зусилля для спільних дій. Наразі кожен учасник обговорення формує свої пропозиції та ідеї, які потім будуть об’єднані та реалізовані у формі спільних акцій та заходів із залученням засобів масової інформації та у вигляді конкретних законодавчих пропозицій.

7


Переглянути статтю на сайті Координаційного центру з надання правової допомоги