назад
11.06.18

Адвокати навчалися примиряти неповнолітніх правопорушників і потерпілих

11.06.2018   mediazia (2)Завершилися перші тренінги, під час яких адвокати навчалися виступати у ролі медіатора між неповнолітніми, які є підозрюваними / обвинуваченими у вчиненні злочину, та постраждалою стороною. Навчальні заходи у межах пілотного проекту щодо застосування відновного правосуддя для неповнолітніх пройшли у Львові та Харкові з 5 по 8 червня 2018 року.

На відміну від звичайного карального правосуддя, відновне правосуддя має на меті вивести дітей, які перебувають у конфлікті із законом, із кримінального процесу якомога раніше, запобігти вчиненню повторних злочинів.

11.06.2018   mediazia (3)

Тож впродовж тренінгу учасники обговорили принципи та зміст відновного правосуддя, юридичні наслідки, які може мати процедура примирення, а також відпрацювали навички медіатора.

Говорили й про те, які законодавчі зміни потрібні для ефективного правосуддя щодо неповнолітніх, їх реабілітації та ресоціалізації.

11.06.2018   mediazia (5)

Учасники навчання – 40 адвокатів, і ті з них, хто підтвердить здатність успішно проводити відновне правосуддя, достатні навички комунікації та рівень емпатії і проявить зацікавленість, будуть залучені посередниками в процедурах відновного примирення на базі центрів з надання БВПД.

11.06.2018   mediazia (4)

Посередники надаватимуть послуги з відновного правосуддя неповнолітнім у Львові, Харкові, Миколаєві та Одесі.


Довідково.

Тренінг проходив на виконання багатостороннього Меморандуму щодо впровадження та поширення кращих практик правосуддя для дітей, укладеного укладено 14 березня 2018 року між Міністерством юстиції України, Координаційним центром з надання правової допомоги, Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Програмою USAID «Нове правосуддя». Пілотний проект щодо застосування відновного правосуддя для неповнолітніх буде реалізований у чотирьох регіонах (Одеській, Львівській, Миколаївській та Харківській областях).

Тренінг організувала ГО «Фундація DEJURE» у межах проекту «Інституційна підтримка Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо дітей», що реалізується за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Наступні тренінги заплановані з 3 липня 2018 року у Миколаєві та Одесі.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook          YouTube YouTube          Google Google+  тTwitter