назад
06.03.18

Адвокати, які надають безоплатну правову допомогу у резонансних справах, повинні бути захищені від зовнішнього впливу чи тиску

zastavkaКоординаційний центр з надання правової допомоги звертається до органів адвокатського самоврядування, правоохоронних органів, правозахисних організацій та громадськості із закликом безумовного дотримання прав адвокатів та гарантій професійної адвокатської діяльності. Ефективне та якісне виконання адвокатами своїх професійних обов’язків неможливе в умовах тиску та переслідування, посягання на честь та гідність у зв’язку з професійною діяльністю. 

Адвокати, виконуючи свої професійні обов’язки, не повинні ставати заручниками неоднозначного тлумачення правових норм чи практики правозастосування.

Адвокати, які надають безоплатну правову допомогу у резонансних справах, мають забезпечити виконання функції захисту, оскільки здійснення правосуддя неможливе без участі сторони обвинувачення та сторони захисту. Надаючи допомогу клієнтам при здійсненні правосуддя, адвокати мають захищати права людини й основоположні свободи відповідно до своїх професійних обов’язків, стандартів та етичних норм. 

Правила адвокатської етики наголошують на необхідності збалансування засад служіння адвоката інтересам окремого клієнта та інтересам суспільства в цілому, дотримання принципів законності і верховенства права.

Суд або представник слідчого органу має чітко дотримуватися встановленої законодавством процедури у разі залучення адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, для проведення окремої процесуальної дії.

Для системи безоплатної правової допомоги постанова/ухвала про доручення призначити адвоката є обов’язковою для виконання, а випадки відмови адвоката від виконання своїх обов’язків чітко регламентовані чинним процесуальним законодавством. Невиконання ухвали суду (постанови слідчого) про залучення адвоката тягне відповідальність службової особи центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

У цьому контексті Координаційний центр з надання правової допомоги підтримує ініціативу адвокатів щодо створення неформальної групи для підтримки колег у резонансних справах, захисту від тиску на адвокатів, які захищають клієнтів за дорученням держави відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Закликаємо Національну асоціацію адвокатів України, Раду адвокатів України, правоохоронні органи в межах своєї компетенції та повноважень захищати права адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, реагувати на виклики гарантіям адвокатської діяльності, максимально повно та об’єктивно розслідувати факти таких порушень.

ДОВІДКОВО

Відповідно до статті 17 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечує участь захисника особам, до яких застосовано адміністративне затримання, адміністративний арешт, особам, які затримані за підозрою у вчиненні злочину, особам, до яких як запобіжний захід обрано тримання під вартою, а також при здійсненні досудового розслідування та судового провадження у випадках, коли захисник відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії.
Відповідно до статті 53 КПК слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд зобов’язані залучити захисника для проведення окремої процесуальної дії в порядку, передбаченому статтею 49 КПК, виключно у невідкладних випадках, коли є потреба у проведенні невідкладної процесуальної дії за участю захисника, а завчасно повідомлений захисник не може прибути для участі у проведенні процесуальної дії чи забезпечити участь іншого захисника або якщо підозрюваний, обвинувачений виявив бажання, але ще не встиг залучити захисника або прибуття обраного захисника неможливе.

Постанова (ухвала) про доручення призначити адвоката негайно направляється відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правової допомоги, і є обов’язковою для негайного виконання. Невиконання, неналежне або несвоєчасне виконання постанови (ухвали) про доручення призначити адвоката тягнуть відповідальність, встановлену законом (пункт 3 статті 49 Кримінального процесуального кодексу України).
Незалежні експерти Ради Європи, оцінюючи 2016 року відповідність системи безоплатної правової допомоги в Україні у світлі стандартів та передового досвіду Ради Європи, застерігали від зловживань залученням захисників для проведення окремої процесуальної дії, та наголошували, що «насамперед органи кримінального розслідування і суди мають застосовувати цю норму тільки у виняткових випадках, у дусі КПК».
Узагальнюючи судову практику забезпечення права на захист у кримінальному провадженні, Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ 25 вересня 2015 року зазначив, що «залучення захисників для проведення окремої процесуальної дії повинно вирішити питання цілеспрямованого затягування захисниками процесуальних строків, зокрема при обранні запобіжного заходу».

Захисник після його залучення має право відмовитися від виконання своїх обов’язків лише у випадках (пункт 4 статті 47 Кримінального процесуального кодексу України):

1) якщо є обставини, які згідно з цим Кодексом виключають його участь у кримінальному провадженні;
2) незгоди з підозрюваним, обвинуваченим щодо вибраного ним способу захисту, за винятком випадків обов’язкової участі захисника;
3) умисного невиконання підозрюваним, обвинуваченим умов укладеного з захисником договору, яке проявляється, зокрема, у систематичному недодержанні законних порад захисника, порушенні вимог цього Кодексу тощо;
4) якщо він свою відмову мотивує відсутністю належної кваліфікації для надання правової допомоги у конкретному провадженні, що є особливо складним.

У преамбулі до Правил адвокатської етики зазначено, що «специфіка, комплексний характер обов’язків, що покладені на адвокатуру, обумовлюють необхідність збалансування засад служіння адвоката інтересам окремого клієнта та інтересам суспільства в цілому, дотримання принципів законності і верховенства права».

Стаття 6 Правил адвокатської етики визначає незалежність та свободу адвоката у здійсненні адвокатської діяльності одним із основних принципів адвокатської етики. При цьому зазначається, що специфіка цілей і завдань адвокатури вимагає як необхідної умови належного здійснення адвокатської діяльності максимальної незалежності адвоката у виконанні своїх професійних прав і обов’язків, що передбачає його свободу від будь-якого зовнішнього впливу, тиску чи втручання в його діяльність з надання професійної правничої (правової) допомоги, здійснення захисту або представництва клієнта, зокрема з боку державних органів, політичних партій, інших адвокатів тощо, а також від впливу своїх особистих інтересів.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook         YouTube YouTube         Google Google+  тTwitter