назад

Адвокати, які співпрацюють із системою БПД, зобов’язані надавати якісну вторинну правову допомогу

228-1Згідно із статтею 26 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» адвокат, який надає безоплатну вторинну правову допомогу, зобов’язаний надавати цю допомогу якісно та в необхідному обсязі. Такий же обов’язок покладений на адвокатів контрактом, який вони укладають із центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Про це йшлося під час чергового тренінгу «Дотримання стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі». Він відбувся 31 жовтня 2018 року на базі Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області.

«Подібні тренінги ми організовуємо вже не вперше. Маємо на меті донести інформацію про необхідність дотримання стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі якомога більшій кількості адвокатів. Йдеться про адвокатів, які співпрацюють із Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області», – розповів модератор заходу, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Владислав Шаблій.

228-2

17 грудня 2013 року Рада адвокатів України схвалила проект стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі. 25 лютого 2014 року наказом Міністерства юстиції України стандарти були затверджені та введені в дію з 1 липня 2014 року. «Стандарти – це обов’язкові для виконання кроки, які повинен здійснювати адвокат, надаючи безоплатну вторинну правову допомогу у кримінальному процесі. Їх дотримання є гарантією надання такої допомоги адвокатом якісно», – зауважила під час зустрічі головний спеціаліст відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Мар’яна Варварич.

«Юристу, адвокату, власне, кожному, хто хоче бути професіоналом своєї справи, необхідна участь у тренінгах, – розповів адвокат, який співпрацює із системою безоплатної правової допомоги Валентин Ставчанський. – Звичайно, кожен адвокат по-своєму сприймає той факт, що спеціальні фахівці контролюватимуть якість виконаної роботи. Проте варто визнати, що це – необхідність. Окрім того, кошти адвокатам, які співпрацюють із системою безоплатної правової допомоги, оплачує держава. Відповідно вона має право координувати та контролювати їхню роботу».

«Моніторинг роботи адвокатів, які співпрацюють із системою безоплатної правової допомоги, здійснюють менеджери з якості. Керуються наказом Координаційного центру з надання правової допомоги від 6 квітня 2015 року №136, – роз’яснив директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну. – Досвід, коли адвокат контролює адвоката, – не новий. До прикладу, так працюють у Бельгії та інших країнах. Ми хочемо, щоб наші клієнти отримували якісну допомогу з правових питань, тому моніторинг роботи адвокатів цьому лише сприяє».

228-3

Під час зустрічі адвокати також порушили питання необхідності вдосконалення стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).