назад

Адвокати з Чернігівщини довели невинуватість чоловіків, яких звинувачували у вчиненні крадіжки

425 bigАдвокатам Миколі Гуцу та Анатолію Гуцу Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області були видані доручення для здійснення захисту за призначенням осіб у кримінальному провадженні від 16.03.2016 року № 025-373 та № 025-374. Клієнти обвинувачувалися у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, максимальна міра покарання за яке, згідно норм Кримінального кодексу України – позбавлення волі на строк 6 (шість) років. Органом обвинувачення дії клієнтів центру кваліфіковані як таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб, поєднане з проникненням у житло.

    Чоловіків звинувачували у тому, що начебто вони за попередньою змовою між собою у проміжок часу з 23.00 до 24.00 години 28 грудня 2015 року, проникли до домоволодіння потерпілого, після чого через паркан потрапили на подвір’я. Розбивши вікно, обвинувачені нібито проникли в середину будинку, звідки таємно викрали електричну ланцюгову пилку та пневматичну гвинтівку, що належать потерпілому, чим спричинили останньому матеріальну шкоду на загальну суму більше 7 тисяч гривень. 

   Адвокати Микола Гуц та Анатолій Гуц обрали правову позицію, узгоджену з клієнтами, яка полягала в тому, що висунуті обвинувачення є безпідставними, а вина чоловіків у вчиненні інкримінованого злочину не доведена належними та допустимими доказами.

    Надані стороною обвинувачення докази на підтвердження про вчинення клієнтами кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, не доводили поза розумним сумнівом вину обвинувачених, а обвинувачення було побудоване на припущеннях.

    Всі сумніви щодо доведеності вини клієнтів у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, тлумачилися судом на їх користь. Інші докази, які б беззаперечно доводили вину обвинувачених, стороною обвинувачення не були надані та судом не встановлені.

    Враховуючи вищевикладене, Козелецький районний суд Чернігівської області від 12 вересня 2016 року прийшов до висновку, що клієнтів необхідно визнати невинуватими у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, та виправдати за ч. 3 ст. 185 КК України на підставі п. 2 ч. 1 ст. 373 КПК України, оскільки не доведено, що кримінальне правопорушення (злочин) було ними вчинене.