назад
21.09.17

Аграріям Семенівщини – про захист земельних прав

20092017semenivkamobgrypa2

В рамках проведення  антирейдерської кампанії Міністерства юстиції України, спрямованої  на підвищення рівня правової обізнаності землевласників і землекористувачів про способи захисту їх майнових справ та надання їм правової допомоги, 20 вересня 2017 року у Семенівській районній державній адміністрації працював виїзний мобільний пункт доступу до безоплатної правової допомоги.

У заході взяли участь перший заступник голови Семенівської районної державної адміністрації Микола Недюха, в.о. директора Кременчуцькогоо місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Пушкаревська, провідний спеціаліст управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Наталія Кваша, приватний нотаріус Неля Трембач, заступник начальника Семенівського бюро правової допомоги Микола Зайченко, провідний спеціаліст відділу Держгеокадастру Юлія Мокляк, голови сільських рад, представники агропромислових підприємств Семенівського району.

         «За ініціативи Уряду, Міністерства юстиції України та задля оперативного реагування на спроби рейдерських захоплень землі чи зібраного урожаю в регіонах, створені та діють антирейдерські аграрні штаби. До їх складу входять представники обласної державної адміністрації, Головного територіального управління юстиції в Полтавській області, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Полтавській  області, прокуратури області, Національної поліції та інші представники. Головне завдання роботи антирейдерського штабу – реагування на будь-які незаконні спроби захоплення землі або урожаю у фермерів чи орендарів» повідомив присутніх Микола Недюха.20092017semenivkamobgrypa4

         Ірина Пушкаревська звернула увагу присутніх, що громадяни мають можливість отримати безоплатну правову допомогу в Кременчуцькому місцевому центрі, Семенівському  бюро правової допомоги, а також на базі створених  дистанційних пунктах консультування та під час роботи мобільних консультативних пунктів, які виїжджають в сільські населені пункти.

         Під час виступу Наталія Кваша поінформувала присутніх про роботу комісії з розгляду скарг на дії чи бездіяльність державного реєстратора; земельних спорів, які вирішуються в судовому порядку тощо. Зокрема зазначила, що рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єкта державної реєстрації можуть бути оскаржені до Міністерства юстиції України та його територіальних органів протягом 60 календарних днів з дня прийняття рішення, що оскаржується, або з дня, коли особа дізналася чи могла дізнатися про порушення її прав відповідною дією чи бездіяльністю, роз’яснено вимоги до написання скарг, які подаються особою, яка вважає, що її права порушено.

         Активне обговорення учасників заходу викликало питання щодо оформлення нерозпайованих земельних ділянок сільськогосподарського призначення колективної власності колишніх КСП , проблеми подвійного оформлення документів на одну і ту ж земельну ділянку (пай), незаконне переоформлення договорів оренди.20092017semenivkamobgrypa

                   Так, представники аграрного сектору наголосили на необхідності посилення протидії  незаконному захопленню землі та врожаю, порушення земельного законодавства шляхом підготовки відповідних пропозицій щодо формування і реалізації державної політики у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

         На завершення представники мобільної групи надали присутнім інформаційні буклети “Безоплатна правова допомога в Україні”, “Безоплатна передача земельної ділянки” та повідомили номери телефонів «гарячої лінії»  оперативного штабу захисту представників аграрного бізнесу від рейдерів у Полтавській області. для боротьби з аграрним рейдерством в Полтавській області: (05322) 2-28-60, 2-28-38, цілодобова «гаряча лінія»: (095) 605-85-47.

 Нагадуємо, що реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу громадяни можуть звернувшись до Семенівського бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою:с-ще. Семенівка, вул. Незалежності, 34; тел.: (05341) 91-2-43.