назад

Актуальні правові питання від вимушених переселенців у Чернівцях

Про пільги та гарантії для внутрішньо переміщених осіб і не тільки йшлося під час правопросвітницького заходу в Чернівецькому транспортному коледжі. Наразі в гуртожитку цього навчального закладу знайшли тимчасовий прихисток понад 140 вимушених переселенців.

Зустріч із фахівцями системи БПД розпочалася одразу після закінчення повітряної тривоги. Юристка Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Савіцька передусім розповіла людям про соціальну допомогу та інші пільги, які можуть отримувати внутрішньо переміщені особи від держави.

Відтак переселенці задавали запитання, які їх цікавлять. Зокрема, як правильно оформити відпустку за власний рахунок на підприємстві, яке нині знаходиться на окупованій території і чи не буде перервано трудовий стаж, як отримати компенсацію за зруйноване житло, зафіксувати військові злочини, як бути без втрачених документів на майно, а також чи можуть переселенці безоплатно отримати адвоката від держави.

«Внутрішньо переміщені особи мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, а отже – можуть скористатися послугами юристів чи адвокатів, які залучаються до надання БВПД. Зокрема, для захисту та представництва інтересів у судах, складення документів процесуального характеру», – зазначила Юлія Савіцька.

До проведення правопросвітницького заходу також долучилися фахівчині з підтримки взаємодії та управління конфліктами в місцях надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, які нині працюють у громадах Чернівців – медіаторки Ольга Тютюн, Лідія Нестеренко та психологиня Світлана Алексєєва.

Крім того учасникам зустрічі наголосили на тому, що під час війни правопорушення з примусу не є злочином, а нормативно-правові акти окупаційних сил та окупаційних адміністрацій російської федерації є нікчемними і не створюють жодних правових наслідків. А ще – на можливості оперативно і безкоштовно отримати юридичну консультацію за номером контактного центру системи БПД 0800 213 103.