назад

Документування воєнних злочинів: співпраця з прокуратурою

З метою узгодження алгоритму дій разом з керівником групи ювенальних прокурорів щодо збору доказів злочинів Російської Федерації, днями відбулась зустріч в керівним складом системи БПД на Прикарпатті.

 

 

У воєнний час багато українців покинули свої домівки, у них виникає ряд правових питань, на які потрібні швидкі відповіді. Як отримати соціальні виплати, що робити при втраті документів, чи компенсується  знищене майно, як бути з трудовими гарантіями і ще безліч питань  – відповіді, на які шукають переселенці  під час візиту до юристів на Прикарпатті.

 «Впродовж двох місяців війни на Прикарпатті фахівці системи безоплатної правової допомоги надали консультацій понад 3 тисячам осіб. У зв’язку з введенням воєнного стану суди майже не працювали, і люди менше звертались з питаннями, які стосуються судового захисту. Ми зосереджували свою увагу на  наданні консультацій і роз’яснень законодавства з питань отримання допомог, відпусток, в забезпеченні трудових прав, а також призову на військову службу», – наголосив директор Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Михайло Євчук.

Багато роботи і в прокурорів. Зараз працівники прокуратури практично цілодобово фіксують факти воєнних злочинів. А це не завжди просто.

Ольга Ільченко прокурорка Скадовської прокуратури Херсонської області зазначила: «Людям, які пережили такі події, дуже тяжко поринати у спогади, хоча вони і досить свіжі. Їм дуже важко озвучувати те, як у них зруйновано майно або ж як їх рідні загинули внаслідок таких злочинів. Робота триває кожного дня, таких фактів задокументовано вже багато.

Прокурори Івано-Франківської області працюють по всьому місті як в прокуратурах, так і  ЦНАПАх (тут представники знаходяться цілодобово, вони мають робочі місця там безпосередньо у приміщеннях).

Як відбувається процес збору злочинів? Як подати інформацію?

Більшість очевидців злочинів мають відповідні фото- та відео матеріали. Тому підчас попереднього опитування прокурор встановлює чи він дійсно є таким очевидцем, і ми проводимо відповідно слідчі дії. Тому встановивши учасника події, документує це все, і якщо є фото чи відео фіксація таких злочинів – ці матеріали долучає до протоколу, і особа (свідок або потерпіли) він також за нашими підказками – рекомендацією вносить ці фото чи відео фіксацію на сайт https://warcrimes.gov.ua/».

 

 

Робота буде тривати не один місяць і юристи наголошують, що отримати бпд можна також за допомогою дистанційних сервісів у мобільних застосунках та навіть у соціальних мережах.

 

Керівниця групи ювенальних прокурорів, якими проводяться допити в Івано-Франківській області Тетяна Чекайлова запитала учасників зустрічі щодо можливості отримання висновку психолога з приводу того, що дитина може надати свідчення, виходячи з її психологічного стану.

Директор Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Михайло Євчук зауважив, що у системі БПД немає в штаті психологів. «Ми залучаємо психолога, коли ми беремо участь у Програмі відновного правосуддя для неповнолітніх. Тут є деяка складність. Ми обговорювали вирішення цього питання з департаментом освіти та науки ОДА щодо можливості залучення шкільних психологів».

 

В обговоренні брали участь директори Калуського та Коломийського місцевих центрів. Зокрема, директор Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД Віталій Стусяк поділився досвідом роботи у воєнний час. «Впродовж березня по сьогоднішній день проведена робота з більше 500-тами внутрішньо переміщеними особами. Працівники місцевого центру не тільки орієнтуються на осіб, які безпосередньо до нас звертаються, але і відвідують пункти тимчасового розміщення, проживання. Питання щодо документування воєнних злочинів є досить актуальне, оскільки в більшості випадків останнім часом люди самі зацікавлені, виявляють ініціативу, щоб зафіксувати воєнний злочин відносно певної особи чи їхнього майна. Нещодавно був випадок, де особа, яка проживала в Ірпені, була свідком як було повністю розрушено її  будинок. Вона не тільки має бажання зареєструватися в Дії, для того щоб зафіксувати факт знищення майна і компенсації, але і бути безпосередньою потерпілою особою по факту вчинення воєнного злочину», – зазначив він.