назад

Актуальні питання виборчого законодавства

 

ц.з 11.02.201911 лютого 2019 року в рамках загальнонаціональної кампанії «Я маю право обирати» фахівець Черкаського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Крутоус провела в Черкаському міському центрі зайнятості тематичну зустріч: «Актуальні питання виборчого законодавства».

Присутніх поінформовано про виборчі права громадян, механізм їх реалізації і захисту, можливість перевірки включення себе та інших виборців до Державного реєстру виборців тощо.

Звернуто увагу на можливість тимчасової зміни місця голосування (виборчої дільниці) без зміни виборчої адреси.  

Законом України “Про Державний реєстр виборців” (стаття 7) передбачено, що звернення виборця щодо тимчасової зміни місця голосування повинне бути мотивованим.  Це може бути службове відрядження, фактичне проживання не за зареєстрованим місцем проживання, робота або навчання у відповідному населеному пункті, перебування в санаторії тощо.

До органу ведення Державного реєстру виборців необхідно особисто подати заяву про тимчасову зміну місця голосування з зазначенням дільниці та адреси, яка визначається  місцем голосування.

Надається документ, який посвідчує особу та підтверджує громадянство України: паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення (якщо особа нещодавно набула громадянства України). Для громадян України – військовослужбовців, документом, який надається органу ведення Реєстру, також може бути посвідчення військовослужбовця або військовий квиток.

До заяви додаються документи (копії документів), які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни виборчої адреси. У разі якщо до заяви додаються копії документів, їх оригінали пред’являються органу ведення Реєстру для перевірки цих копій.

До таких документів можливо віднести довідку з місця роботи, довідку з місця навчання, документ, який підтверджує право власності або оренди на житло, яке знаходиться за місцем, де виборець бажає проголосувати, проїзні документи, путівка в санаторій, довідка про взяття на облік, як внутрішньо переміщеної особи тощо. Перелік таких документів не є вичерпним.

Наприкінці заходу присутнім надані консультації з актуальних для них питань та розповсюджено інформаційні буклети.