назад

Актуальні законодавчі зміни: надання безоплатної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам

21.03.2017 - VPO 1З метою підвищення рівня правової обізнаності громадян, 6 та 7 березня інтегратор Новоград-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Колесник провела лекції для жінок із категорій внутрішньо переміщених осіб на базі міського центру зайнятості.

Інтегратор місцевого центру, демонструючи присутнім презентацію, розповіла про надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області. Детальніше зупинилася на показниках діяльності Новоград-Волинського місцевого центру, розповіла про порядок отримання безоплатної правової допомоги, функції бюро та їх місцезнаходження.

Не оминула поза уваги актуальні законодавчі зміни: надання безоплатної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам.

«5 січня 2017 року набули чинності внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.

Насамперед, йдеться про внутрішньо переміщених осіб та осіб, які до сьогодні лише претендували на отримання такого статусу. Таким чином скористатися кваліфікованою правовою допомогою тепер зможуть близько 1 700 000 людей – саме така сьогодні є приблизна кількість зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб в Україні», – зауважила інтегратор Новоград-Волинського місцевого центру з надання БВПД Ірина Колесник.

16 березня в Овруцькому бюро правової допомоги за участі представників Коростенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відбувся семінар для внутрішньо переміщених осіб. Серед запрошених внутрішньо переміщені особи, що стоять на обліку в УПСЗН Овруцької РДА, представники Управління праці та соціального захисту населення Овруцької РДА – головний державний соціальний інспектор Дмитро Сидоров та головний спеціаліст відділу допомог та субсидій Володимир Жила, які займаються соціальним захистом внутрішньо переміщених осіб Овруцького району.

21.03.2017 - VPO 4

На початку семінару директор Коростенського місцевого центру Сергій Орлюк роз’яснив присутнім щодо можливості отримати первинну та вторинну правову допомогу, яку, як з’ясувалось у ході семінару, потребує більша частина запрошених.

21.03.2017 - VPO 3

Начальник відділу правопросвітництва та взаємодії із суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Оксана Сергієнко ознайомила присутніх із внесеними змінами до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.

«Насамперед – це внутрішньо переміщені особи та особи, які претендують на отримання такого статусу, а також особи, які претендують на отримання статусу ветерана війни, у тому числі учасника бойових дій, – зауважила Оксана Сергієнко. – Окрім того, безоплатна вторинна правова допомога надаватиметься ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», не лише з питань їх соціального захисту, як це було дотепер, а з будь-яких питань».

«Також суттєво підвищився поріг малозабезпеченості для отримання доступу до безоплатної вторинної правової допомоги, – продовжила фахівець Коростенського місцевого центру. – По-перше, враховуватиметься середньомісячний дохід особи, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було дотепер. По-друге, особа матиме право, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів».

До слова, на даний час прожитковий мінімум для працездатних осіб складає 1 600 грн, а осіб, що втратили працездатність – 1 247 грн. Отже, дохід для працездатних осіб не має перевищувати 3 200 грн, а дохід непрацездатних осіб – 2 494 грн.

«По-третє, інвалід матиме право, якщо отримує пенсію або соціальну допомогу у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (а не якщо цей розмір є меншим двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, як це було дотепер)», – підсумувала Оксана Сергієнко.

Головний спеціаліст Оруцького бюро правової допомоги Марина Ковальчук роз’яснила права та гарантії, передбачені чинним законодавством України для внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, переселенці дізнались про пільги та соціальне забезпечення, медичне забезпечення та пенсійні нарахування. Також обговорили найбільш актуальні проблеми та потреби переселенців, зокрема: проблеми працевлаштування; забезпечення житлом; можливість оздоровлювати дітей; користування статусом пільгових категорій.

Після семінару фахівці центру правової допомоги та бюро провели особистий прийом громадян.

21.03.2017 - VPO 5

Новоград-Волинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги розташований за адресою: м. Новоград-Волинський, вул. Івана Франка, 31-а, тел.:(04141) 2-15-82.
Коростенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги розташований за адресою: м. Коростень, вул. Сосновського, 28-г, тел.:(04142) 5-09-45,49.
Овруцьке бюро правової допомоги розташоване за адресою: м. Овруч, Героїв Майдану, 1/21, тел.:(04148) 4-51-55.