назад

Що потрібно знати, якщо при нарахуванні пенсії відомості про попередню роботу не внесені до трудової книжки

pensiya mvf

До Новосанжарського бюро правової допомоги звернулася особа з питанням стосовно перерахунку пенсії з 01.12.2016 відповідно до абзацу 2, пункту 3, статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», оскільки виявила, що такого перерахунку здійснено не було.

На звернення Особи до Пенсійного фонду було надано відповідь, що особа вважається працюючим пенсіонером, оскільки нею був втрачений трудовий договір, по якому вона працювала після виходу на пенсію за віком, дані про  попередню роботу не внесені до трудової книжки, та не підтверджені відповідними довідками про період роботи, а дані індивідуальних відомостей про застраховану особу не є підставою для встановлення пенсіонеру статусу «непрацюючий», а тому пенсію не перерахували відповідно до абзацу 2, пункту 3, статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», як працюючому пенсіонеру, хоча ще з 2011 року вона не займається жодною прибутковою діяльністю.

Працівниками бюро вивчено цю ситуацію та роз’яснено, що статус «непрацюючого» підтверджують індивідуальні відомості про застраховану особу, які, відповідно до пункту 2.21 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» належать до документів, які підтверджують що особа не працює та не провадить діяльність, пов’язану з отриманням доходу. Також у пункті 3 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки, або відповідних записів у ній зазначено, що за відсутності  трудової книжки,  а також у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні  необхідні  записи  або  містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються дані, наявні в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, також трудовий стаж підтверджують інші документи, які містять відомості про періоди роботи, яким є і індивідуальні відомості про застраховану особу, які Особі надало Управління Пенсійного фонду України.

Нагадуємо, що отримати безоплатну юридичну консультації та доступ до електронних сервісів Мінюсту громадяни можуть звернувшись до Новосанжарського бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: с-ще. Нові Санжари,пл. Перемоги, 11, тел. (05344) 3-28-60.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.