назад

17392194 1319092871469631 1088019820 n

15 березня 2017 року фахівці Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Філик та Ярослав Лис провели виїзний прийом громадян у Чугалівській сільській раді.

На прийом до працівників центру звернулися 4 жителі села Бонівка. Питаннями, які цікавили громадян, стосувалися земельного права та соціального забезпечення (порядок призначення субсидії). Зокрема, чи може субсидія відмінятися, чи зобов’язані люди повертати субсидію у разі, якщо її нарахували неправильно?

Фахівці центру роз’яснили, що субсидія є безповоротною. «Однак, якщо громадянин приховав або свідомо подав недостовірні дані про доходи та майно, що вплинули на встановлення права на субсидію і визначення її розміру, надання раніше призначеної субсидії припиняється з місяця, в якому виявлено порушення». – наголосив Ярослав Лис. Кошти, надміру виплачені з вини громадян, мають бути повернуті до державного бюджету.

Громадянин несе відповідальність за надані відомості про доходи, майно, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на призначення субсидії та на визначення її розміру. Якщо внаслідок свідомого подання громадянином документів з недостовірними відомостями була надміру виплачена субсидія, переплачені кошти повертаються ним за вимогою органу, що призначив субсидію. У разі, коли громадянин добровільно не повернув надміру перераховану (виплачену) суму субсидії, питання про її стягнення вирішується у судовому порядку.

Також працівники місцевого центру проінформували,  що субсидія не призначається, якщо у житлових приміщеннях (будинках) зареєстровані працездатні громадяни працездатного віку, які не працювали і не навчалися у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах за денною формою навчання та не були зареєстровані у службі зайнятості населення, як такі, що шукають роботу, протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням субсидії (крім громадян, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку та шестирічного віку за висновком лікарсько-консультативної комісії, інвалідами I групи, дітьми-інвалідами, інвалідами I чи II групи внаслідок психічного розладу або особами, які досягли 80-річного віку; а також фізичних осіб, які надають соціальні послуги).

«Тому, громадяни, які отримують неофіційну заробітну плату, права на отримання субсидії не мають». – підсумував Сергій Філик.

Отримати безоплатну правову допомогу можна звернувшись за адресою:

м. Кременець, вул. Шевченка, 59а, тел.: (03546) 2-52-33, kremenets.ternopil@legalaid.gov.ua , Skype: kremeneckiy_mc.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А також дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.