назад

Актуально: як одержати компенсацію, якщо ви впали на льоду

gololedУ зимовий період тротуари подеколи стають небезпечними для пішохода, адже зростає вірогідність послизнутися, впасти та отримати травму – перелом, вивих, забиття м’яких тканин тощо. Оксана Колєснік, головний спеціаліст Вільногірського бюро правової допомоги, підготувала рекомендації, що стануть у нагоді громадянам, які хочуть отримати компенсацію через  травму.

Хто повинен відшкодовувати компенсацію?

У випадку, якщо людина постраждала на теритоії, що є комунальною власністю, то претензії слід пред’являти комунальному підприємству. При падінні на сходах офісу, банку, супермаркету, кіоску, які є чиєюсь приватною власністю, відповідальність повинен нести той, на кого покладено обов’язок прибирати цю територію, тобто власник відповідної ділянки.

Що робити для отримання компенсації, якщо ви постраждали внаслідок падіння на льоду?

1. Потрібно знайти свідків вашого травмування та взяти у них контакти, оскільки у подальшому вони можуть бути свідками в суді.

2. Бажано викликати швидку допомогу за місцем травмування, працівники швидкої допомоги зафіксують виклик за заявленою адресою, що буде ще одним доказом. Лікарі в обов’язковому порядку повинні зафіксувати те, що травма отримана у зв’язку з падінням на слизькій ділянці за певною адресою і в певний час, а також надати відповідну довідку на ваше прохання.

Зверніть увагу! У разі придбання плівки для рентгену та інших ліків в аптеці, обов’язково зберігайте чеки та рецепти на медикаменти для подальшого лікування. Таким чином ви зможете підтвердити витрати, понесені внаслідок травмування. Також до цього ви можете додати обґрунтовану моральну шкоду за отримані страждання.

3. Викликайте поліцію, вона складе протокол та зафіксує факт травмування. Потім потрібно буде написати відповідну заяву. Всі дані буде внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Далі потерпілий повинен пройти судово-медичну експертизу, яка визначить ступінь тяжкості тілесного ушкодження. Від ступеня тяжкості тілесного ушкодження залежить рішення, яке прийме слідчий за даним випадком.Позов оформляється про стягнення матеріальної шкоди, а в деяких випадках — і морального.

Якщо немає можливості викликати швидку допомогу і поліцію, необхідно звернутися до найближчого травмпункту. В амбулаторній картці лікар повинен зафіксувати з ваших слів, де, коли і за яких обставин було отримано травму і хто при цьому був присутній. Ваше завдання – проконтролювати, щоб лікар зробив такий запис.

4. Бажано уважно озирнутися навкруги, можливо, поблизу на будівлях розташовано камери відеоспостереження, записи яких можуть зафіксувати факт вашого травмування. Такий запис може послужити доказом у суді.

5. Зверніться з претензією до організації, на ділянці якої ви травмувалися. У претензії зазначте суму, на яку ви постраждали. Є також шанс отримати компенсацію не тільки за лікування, а й за пошкоджене майно, наприклад, розбитий мобільний телефон. Для цього потрібні свідки або стовідсоткові докази того, що телефон був при вас в момент падіння і був пошкоджений внаслідок вашого падіння. Довести це складно, але можливо.

6. Якщо мирним шляхом питання вирішити не вдалося, то слід звернутися з позовом до суду. Відповідачем може виступити адміністрація міста або власник злощасної ділянки. Для цього необхідно мати при собі довідки з лікарні, розрахунок матеріальної шкоди (чеки) і обґрунтування моральної шкоди.

Важливо, о у відповідності до ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору звільняються позивачі у справах про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також смертю фізичної особи.

Якщо ви або ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до Вільногірського бюро правової допомоги за адресою: м. Вільногірськ, вул. Центральна, 43 (2-й поверх). Графік роботи: понеділок-четвер з 8.00 год. до 17.00 год., п’ятниця з 8.00 год. до 15.45 год., телефон: (05653) 3-51-61.  

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).