назад

Алгоритм дій для захисту прав споживачів комунальних послуг від фахівців Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД

захист прав споживачівДо Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги часто звертаються громадяни зі скаргами на отримання комунальних послуг неналежної якості. Фахівці центру підготували детальне роз’яснення з цього приводу. Також для того, щоб мешканці завжди мали корисну інформацію під рукою, у грудні 2017 року спеціалісти розробили та видали інформаційний буклет  “Захист прав споживачів комунальних послуг”.

Отже, споживач має право одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг. Законом України «Про житлово-комунальні послуги» встановлено, що вони надаються споживачу безперебійно. Випадки, за яких припиняється надання житлово-комунальних послуг: проведення ремонтних і профілактичних робіт виконавцем; міжопалювальний періоду для систем опалення;ліквідація наслідків, пов’язаних із дією непереборної сили.

У разі ненадання або надання не в повному обсязі житлово-комунальних послуг, зниження їх якості в порядку, визначеному договором або законодавством, споживач має право на зменшення розміру плати за надані послуги. Для цього потрібно звернутися до постачальника послуги з вимогою. Для того, щоб засвідчити факт ненадання послуг/неякісного надання, потрібно скласти відповідний акт-претензію. Без таких актів у кожному конкретному випадку всі звинувачення абсолютно безпідставні.

Як зібрати докази для суду? Для поновлення надання послуг та здійснення перерахунку потрібно правильно збирати докази та фіксувати їх у відповідних документах: договір про надання послуг;-фото, -відео; покази свідків; акт-претензія.

Як скласти акт-претензію?

1. У разі виникнення обставин, які потребують складання акта-претензії, звертайтесь до підприємства-постачальника послуг письмово з проханням здійснити обстеження. Свою письмову заяву оформлюйте в двох примірниках і потурбуйтесь, щоб на другому примірнику вам проставили примітку (підпис відповідальної особи, ПІБ, дату) про те, що ваше звернення прийнято.

2. Належним чином зафіксуйте обставини, до яких призвело ненадання або неякісне надання комунальних послуг, безвідповідальні дії сусідів (якщо це затоплення — фотографуйте пошкоджену техніку, стіни).

3. Перед виходом представників підприємства-надавача послуг вони мають повідомити вас. Потурбуйтесь, щоб в обстеженні взяли участь і ваші сусіди (не менше 2-х свідків).

4. В акті-претензії зазначаються: дата складання акту-претензії; найменування і поштові реквізити виконавця, якому претензія пред’являється, прізвище, ім’я та по батькові заявника претензії (споживача); реквізити договору, відповідно до якого пред’явлено претензію; обставини (порушення), на підставі яких пред’явлено претензію: види послуг, що не надавалися або надавалися неналежним чином; кількість послуг, що не надавалися або надавалися неналежним чином; якість наданих послуг (відхилення показників від нормативних); за можливістю докази, що підтверджують ці обставини; термін порушень; вимога здійснення перерахунку за неотримані (неякісні) послуги або інші вимоги заявника (за можливістю з посиланням на нормативні акти); перелік документів, що додаються до претензії; підпис, прізвище, ім’я та по батькові, адреса споживача; посада, підпис, прізвище представника виконавця або за неприбуття підписи, прізвища, ім’я та по батькові, адреси ще двох споживачів.

Акт складається у 2-х примірниках.

У разі неприбуття представника виконавця в установлений договором строк для проведення перевірки кількісних та/або якісних показників або необґрунтованої відмови від підписання акту-претензії він вважається дійсним, якщо його підписали не менш як два споживачі, зазначивши свої адресу, ПІБ, підпис.

5. У разі незгоди зі змістом акту, потрібно зазначити це на документі. Якщо представник виконавця відмовляється підписати акт, то запропонуйте йому зробити про це відповідний запис у акті, а у випадку відмови — зафіксуйте цей факт разом із підписами інших споживачів.

6. Один акт-претензію передайте в канцелярію підприємства-постачальника послуг під розписку. Акт-претензія реєструється уповноваженими особами підприємства у журналі реєстрації актів-претензій. Підприємство зобов’язане розглянути його і повідомити протягом трьох робочих днів споживача про його задоволення  або про відмову у задоволенні з обґрунтуванням причин такої відмови. Вимагайте письмову відповідь-відмову.

У разі ненадання протягом установленого строку виконавцем відповіді, вважається, що він визнав викладені в акті-претензії факти неналежного надання або ненадання послуг. 

7. Якщо упродовж трьох днів реакції на ваш акт-претензію не надійшло, ви можете звертатись до з позовом до суду і вимагати перерахунку вартості послуг, усунення завданої шкоди, компенсації. Паралельно направте скаргу на дії підприємства-надавача послуг до органу місцевої влади. Споживач має право на досудове розв’язання спору шляхом задоволення пред’явленої претензії. 

У випадку отримання офіційної відмови у задоволенні вимог щодо перерахунку, ви маєте право оскаржити дане рішення у судовому порядку. Основою доказової бази у справі слугуватимуть договір про надання відповідних послуг та належним чином складений акт-претензія, тому одразу відповідально поставтеся до його складання.

Спори щодо задоволення претензій споживачів розв’язуються у суді. Споживач має право на досудове розв’язання спору шляхом задоволення пред’явленої претензії.

Досудове вирішення спорів

Крок 1

Написати письмове повідомлення про те, що послуги надаються неналежної якості, на ім’я керівника підприємства (управителя), яке надає послуги. Письмове повідомлення варто направляти листом з повідомленням про вручення або особисто, запросивши в канцелярії відмітку про отримання на вашій копії. До листа можна додати докази: фото, відео, свідчення свідків, акт-претензію. Якщо ви не знаєте, куди направляти повідомлення, або дізнайтесь про це у відділах ЖКГ, або направляйте звернення в декілька установ.

Крок 2

У разі незадовільної відповіді (якщо вона підтвердить порушення прав) слід звертатись до вищого керівництва або контролюючих органів.Звернення можна направляти листом з повідомленням про вручення (обов’язково) на адресу органу; нарочно (віддати листа з проставленням відміткии про отримання); електронною поштою (лист має бути підписаним та відсканованим, адреси виконкомів та інших установ шукайте на офіційних веб-сайтах); через електронні ресурси Урядовий контактний центр, Криворізький ресурсний центр.

Крок 3

Після отримання відповіді і неусуненні недоліків слід звертатись до суду для оскарження дій або бездіяльності відповідних органів, які не надають послуги, передбачені договором, або надають їх не в повному обсязі (неналежної якості).

Маєте запитання? Звертайтесь до Першого криворізького  місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги який розташовано за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Качалова, 2 (пл. О. Поля), тел. (056)405-54-04; (098)040-83-70.  Графік роботи: понеділок – п’ятниця, 8.00 – 17.00.

Криворізьке бюро правової допомоги: м. Кривий Ріг, вул. Станіслава Конткевича, 37, тел.  (0564)95-78-85; (067)276-54-76

Апостолівське бюро: м.Апостолове, вул. Центральна, 63, тел. (05656)9-12-90; 068-208-50-52.

Жовтоводське бюро: м. Жовті Води, бульв.Свободи, 62, 4-й під., (050)505-28-33.

П’ятихатське бюро: м. П’ятихатки, вул. Пушкіна, 107, 2-й поверх, (05651)3-14-29, (096)188-55-43.

Отримати безоплатну первинну правову допомогу, дізнатись адресу найближчого центру або бюро правової допомоги також можна  за телефоном 0-800-213-103.