назад

Без названияВ деяких життєвих ситуаціях шлюб продовжує тривати на папері, але фактично це лише спільне існування, разом з тим, розлучення за певних підстав ускладнюється або взагалі неможливе. В таких випадках не повинні страждати діти. Законодавство зобов’язує батьків утримувати неповнолітніх дітей. Батьки можуть домовитись про спосіб утримання дитини в добровільному порядку. Але якщо досягти такої домовленості неможливо, постає питання, як подати на аліменти без розлучення?

Якщо батьки не можуть домовитись про утримання дитини, в такому випадку потрібне складання позовної заяви до суду. Важливо, що у справах про стягнення аліментів позивачі позбавлені від сплати судового збору.
Враховуючи всі обставини, здоров’я дитини, платника аліментів, його матеріальний стан, суддя вирішує, який розмір аліментів отримає дитина. Мінімальний розмір аліментів на дитину не може бути меншим за 30 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Аліменти можуть призначатись і в твердій грошовій сумі, які підлягають індексації.
Аліменти присуджуються від дня пред’явлення позову. Розмір аліментів може бути змінений за рішенням суду. Звернутись із такою заявою може як платник так і одержувач аліментів. Підставами для звернення є: зміна матеріального або сімейного стану платника або одержувача, зміна стану здоров’я платника або одержувача аліментів.
ВАЖЛИВО! Зовсім скоро набуде чинності законопроект, яким значно спрощений механізм прийняття судового рішення про стягнення аліментів шляхом спрощення судового захисту прав одержувача аліментів, обліку прихованих доходів платника аліментів при визначенні розміру аліментів.
Крім того, документом встановлюється стягнення аліментів у наказному провадженні на вимогу стягувача аліментів у розмірі на одну дитину – однієї чверті, на двох дітей – однієї третини, на трьох і більше дітей – половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше 10 прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку при визначенні розміру аліментів як частки від заробітку (доходу) матері, батька дитини, або в розмірі 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо заявлена вимога про індексацію аліментів, призначена у фіксованій грошовій сумі.
При цьому передбачено, що мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим за 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
Нагадуємо, за отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутись до Бобровицького бюро правової допомоги за адресою: м.Бобровиця, вул.30 років Перемоги, 13 або зателефонувати (04632) 2-14-41 чи (04632) 2-13-10.
А також до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з 9:00 до 18:00 за адресою:м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 2-40-05) . Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.