назад

Аліменти на утримання неповнолітньої дитини допомогла відсудити клієнтці працівник Свалявського бюро правової допомоги

jiiulj    10 жовтня 2018 року до Свалявського бюро правової допомоги звернулася пані Алла, малозабезпечена, з питанням щодо аліментів на утримання дитини. Наказом Мукачівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги представляти інтереси жінки було призначено головного спеціаліста бюро Юлію Реслер.

    Як з’ясувалося, сторони перебувають у шлюбі з 2014 року. У них народилася дочка .Між Позивачем та Відповідачем не досягнуто домовленості з приводу розміру участі Відповідача у здійсненні матеріальних витрат на утримання дитини. Незважаючи на свій майновий стан та фактичні можливості нести витрати на утримання дитини, відповідач не допомагає матеріально.
    За цих обставин панні Алла змушена сама утримувати та виховувати малолітню дитину. При тому, що вона не має постійного місця роботи та отримує незначний та непостійний дохід . На утриманні Відповідач інших дітей не має.
    Відповідно до ст. 180 Сімейного кодексу України ділі – (СК України) батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини . Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. (ч.2 , ст. 182 СК України).
    Згідно ч.3, ст.181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.
Частиною 3 ст.184 СК України встановлено право того з батьків, або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Згідно ч.1, ст 184 суд за заявою одержувача визначає розмір аліментів у твердій грошовій сумі.
    У разі вирішення спору в порядку позовного провадження та відповідно до зазначених вище норм, вбачається, що в будь-якому разі визначений розмір аліментів у твердій сумі не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, при цьому максимальна межа не застосовується.
    З врахуванням зазначеного, Позивач для забезпечення належного проживання та виховання дитини, її всебічного культурного, освітнього, духовного та фізичного розвитку просить стягувати щомісячно з Відповідача аліменти в сталій сумі для утримання дитини до досягнення нею повноліття. Стала сума аліментів пояснюється тим, що відповідач здоровий та працездатний, офіційно не працює на території України, а систематично працює на сезонних роботах.
    В результаті Свалявським районним судом винесено рішення на користь Позивачки, а саме: стягувати з Позивача аліменти на утримання малолітньої дитини в розмірі 1700 грн.
    Рішення набрало законної сили 16.02.2019 року
    За правовою допомогою звертайтесь до фахівців Мукачівського центру з надання БВПД та бюро правової допомоги за адресами:
   Мукачівський місцевий центр з надання БВПД, м.Мукачево, вул.Пушкіна, 30, моб.тел.: 095-831-15-74 та бюро правової допомоги юрисдикції Мукачівського МЦ
    відділи: Берегівське бюро правової допомоги, м. Берегово, вул. Кошута, 1, тел.: 03141-4-20-01,
    Свалявське бюро правової допомоги, м. Свалява, вул. Визволення, 1, тел.: 03133-2-42-2
    Іршавське бюро правової допомоги, м. Іршава, пл. Народна,1, тел.: 03144-2-32-80,
    Воловецьке бюро правової допомоги, смт. Воловець, вул. Пушкіна, 6, тел.: 03136-2-20-60.