назад

Як стягнути аліменти та виконати судове рішення?

SuR 190302 01У межах проекту «Вас чекають в суді», який Регіональний центр реалізує спільно із Зарічним судом м. Суми, 2 березня відбулася чергова зустріч для всіх громадян, котрі цікавляться питанням стягнення аліментів.

Голова суду Ганна Шелєхова наголосила, що тема зустрічі є досить актуальною та болючою. Адже і в Зарічному районному суді м. Суми дана категорія справ є однією з найбільших. А метою таких зустрічей є підвищення рівня правової обізнаності громадян.

SuR 190302 02Фахівці ознайомили присутніх із процедурою стягнення аліментів в порядку наказного та позовного провадження, роз’яснили, яка між ними різниця. Також акцентували увагу на визначенні розміру аліментів. Громадяни дізналися, що батьки можуть врегулювати питання сплати аліментів самостійно, без звернення до суду. Але в той же час юристи радять тим, хто сплачує такі кошти добровільно, фіксувати документально їхню сплату. Якщо позивач прохає стягнути аліменти у твердій грошовій сумі – у такому випадку йому потрібно обґрунтувати, чому саме таку суму прохає стягнути. І розмір аліментів встановлюється в кожному випадку індивідуально. Обов’язок утримувати дитину лежить на обох із батьків, і якщо у відповідача по справі скрутне матеріальне становище, у такому випадку може регулюватися лише розмір аліментів. Окрім цього, фахівці пояснили поняття «додаткові витрати на утримання дитини» та чим вони відрізняються від аліментів. Не оминули увагою й порядок виконання судових рішень у справах про стягнення аліментів.

Після надання всіх необхідних роз’яснень громадяни мали можливість безпосередньо проконсультуватися з юристами Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області. Валентина Волобуєва та Олексій Рибалка індивідуально з кожним відвідувачем суду вивчали їхню проблемну ситуацію та радили, як юридично правильно її вирішити.

SuR 190302 03«Цей проект особливо важливий для пересічних громадян, які у вихідний день можуть завітати до суду й зустрітися з фахівцями, отримавши відповіді на свої актуальні правові питання. Ця зустріч стосувалася стягнення аліментів. Чимало сумчан стикаються з цією проблемою і не знають, як її вирішити, і при цьому захистити права дитини. У межах проекту «Вас чекають в суді» це зробити значно швидше та простіше», – підсумувала заступник директора Регіонального центру Валентина Волобуєва.SuR 190302 04

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.