назад

Продовжуємо роз’яснення у сфері земельного законодавства

{module 04.03.19}Директор Регіонального центру Наталія Гнатуша разом з регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Миколаївській області Світланою Одінцовою в ефірі радіо «НикВести» в рамках передачі «Захист human rights » розповіли слухачам про порядок передачі земельної ділянки із земель державної і комунальної власності.

Зокрема, радіослухачі дізналися про розміри земельних ділянок, які безоплатно передаються громадянам, куди необхідно звертатися для отримання земельної ділянки, які вимоги до оформлення клопотання (заяви), хто може бути розробником проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, як проходить процедура погодження проекту землеустрою, питання реєстрації земельної ділянки в Державному земельному кадастрі та порядок реєстрації права власності на земельну ділянку в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

2

Питання земельного законодавства наразі дуже актуальні серед жителів Миколаївщини. Так, лише в 2018 році до місцевих центрів та бюро правової допомоги звернулося 1 663 клієнта із земельних питань, що становить 8,5% від загальної кількості.

Також в рамках проекту «Правова обізнаність та захист прав власників і користувачів землею», що впроваджений Світовим банком та системою безоплатної правової допомоги, фахівці місцевих центрів провели 21 виїзний прийом громадян у віддалених сільських населених пунктах Снігурівського району Миколаївської області, в рамках яких 161 особа отримала роз’яснення з земельних питань та безоплатну первинну правову допомогу.

Серед найпоширеніших питань, з яких звертаються громадяни, це порядок реалізації права на безоплатне отримання земельної ділянки, укладення та розірвання договору оренди землі, порядок оскарження/скасування рішень органів місцевого самоврядування у сфері земельних відносин, способи відчуження земельних ділянок, зміна цільового призначення земельної ділянки, усунення помилок у державному земельному кадастрі.

Додатково зазначимо, що з метою захисту Ваших прав цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.