назад

Аспекти надання безоплатної правової допомоги військовослужбовцям та членам їх сімей на Дніпропетровщині

Військовослужбовці та члени їх сімей усі останні роки були особливою категорією клієнтів системи БПД Дніпропетровської області. І звісно, ще більше уваги приділяється їм та ветеранам війни, членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисникам та Захисницям України, близьким родичам та членам сімей зниклих безвісти за особливих обставин протягом понад року російської агресії, бо більшість тих з них, хто звертається по первинну або вторинну правову допомогу, боронить нашу державу на полі бою або чекає їх повернення звідти. Понад три тисячі юридичних консультацій за цей час було надано військовослужбовцям та членам їх сімей, близько тисячі  отримали допомогу у вирішенні своїх нагальних справ у судовому порядку.

Кількість звернень від військових поступово збільшується. Це відбувається через те, що все більше героїв стає на захист України, а також  завдяки проведенню інформаційних кампаній для військовослужбовців про послуги для них системи Безоплатної правової допомоги, зокрема,  отриманню кваліфікованої юридичної допомоги за рахунок держави. Звісно, кількість та тематика звернень різні у кожному місцевому центрі та бюро регіону, але дбайливе ставлення як до самих військовослужбовців, так і до членів їх сімей  – незмінне усюди», – зазначає виконуючий обов’язки директора Регіонального центру з надання БВПД у Дніпропетровській області Сергій Соколов.

Тож, якщо раніше, до 24 лютого 2022 року, основним питанням з яким зверталися військовослужбовці до системи БПД області, була виплата грошової допомоги до 5 травня, то тепер коло їх запитів на консультації значно розширилося. Звісно, на першому місці звичайні людські проблеми на кшталт сімейних відносин, отримання  спадщини, призначення пенсії, визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню тощо. Але останнім часом переважають специфічні –  звільнення з військової служби, отримання компенсації при пораненні та каліцтві, отримання статусу учасника бойових дій, самовільне залишення військової частини тощо. Найчастіше для отримання безоплатної вторинної правової допомоги військовослужбовці звертаються з питань розірвання шлюбу, стягнення аліментів та адміністративних, які пов’язані з отриманням належних військовому сум.

Особливість роботи з цією категорією осіб – це те, що військові досить часто забігають до нас, поки у них є два-три дні відпустки або знаходять декілька годин вибратись з військового шпиталю, потім повертаються до виконання військового обов’язку, а проблеми треба вирішувати далі, тому, якщо це вже вторинна правова допомога, то намагаємось максимально терміново подавати позов, або пропонуємо зробити нотаріальну довіреність на іншу особу, що дає можливість нам надалі з уповноваженою особою вирішувати усі наступні питання в межах однієї проблеми» – зазначає в. о. директора Дніпровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Юхименко.

А ось у Кам’янському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги найбільше звернень від військовослужбовців юристи отримували саме онлайн: через вайбер, телеграм, електронну пошту або телефоном. Це обумовлено тим, що більшість військовослужбовців не можуть покинути позиції заради консультацій. Нерідко траплялося так, що військові бачили короткі юридичні консультації фахівців МЦ на сторінці у фейсбук та писали саме туди для уточнення інформації по своїх ситуаціях.

Наразі швидке надання якісної правової допомоги військовослужбовцям, ветеранам війни, членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисникам та Захисницям України, близьким родичам та членам сімей зниклих безвісти за особливих обставин – це один з  пріоритетів роботи нашого Центру. Тому фахівці консультують військових не тільки в приміщеннях бюро правової допомоги, а й усіма можливими способами онлайн», – зазначає начальниця відділу БПД  Центру Вікторія Бургуто.

Спонукають військових звертатися до Кам’янського МЦ з надання БВПД й успішні справи фахівців центру. Наприклад, завідувачка сектору «Криничанське бюро правової допомоги Надія Федориненко допомогла воїну, який визволяв Херсон, встановити батьківство на трьох дітей, у свідоцтві про народження яких він не був записаний батьком. Вона ж допомогла матері загиблого військовослужбовця довести, що її син не був батьком дитини дружини від першого шлюбу. А заступниця начальника відділу БПД Центру Тетяна Миргородська неодноразово допомагала учасникам бойових дій у судовому порядку отримати щорічну одноразову грошову допомоги до 5 травня.

Майже щодня звертаються по усі види безоплатної правової допомоги військовослужбовці та члени їх сімей і до Нікопольського місцевого центру з надання БВПД. Зважаючи на майже постійне перебування під обстрілами, найчастіше прийоми також ведуться онлайн, та на якості послуг це ніяк не позначається.

Іноді доводиться плакати разом з клієнтом, тому що не можеш утримати сліз співчуття, а іноді сліз радості,  – розповідає  завідувачка сектору «Нікопольське бюро правової допомоги Тетяна Половинцева, – От, наприклад,  чудова історія одного з наших наших клієнтів,  який є військовослужбовцем ще з 2014 року : до початку повномасштабного вторгнення він звернувся до Центру для надання йому вторинної правової допомоги з сімейних питань, і, коли розпочалася  війна, ще якийсь час ми продовжували працювати з чоловіком. Але згодам зателефонувала його дружина та повідомила, що він зник. Ще через деякий час нам повідомили, що військовий у полоні. Незважаючи на це, ми не зупинилися, сподіваючись на його повернення.  Справа не легка.  Довелося  оскаржувати ухвали суду, подавати запити й чекати.  Тож, чекаючи на рішення суду, ми дочекалися нашого героя, який був звільнений з полону.  Хворий, але сильний духом, він зателефонував зі словами:«Вітаю, це Я… Я вже вдома».  Наразі вже разом із ним чекаємо на позитивне рішення суду».

За остатній рік кількість звернень військовослужбовців, учасників бойових дій, учасників війни, членів сімей загиблих та зниклих безвісті до Павлоградського місцевого центру з надання БВПД зросла понад вдвічі. За цей час  юристи бюро правової допомоги проконсультовали 1919 осіб, а 201-й надали вторинну правову допомогу. Найбільша кількість звернень тут, окрім вже звичних пенсійних та сімейних, стосувалися саме  питань, пов’язаних з проходженням військової служби –  порядку мобілізації та бронювання, звільнення з військової служби.

Спостерігаємо велику кількість складних питань захисту прав військовослужбовців, військовозобов’язаних, членів сімей загиблих. Деякі з цих питань, на жаль, не мають належного правового регулювання. Разом з тим, юристам доводиться знаходити виходи з найскладніших ситуацій» – зазначає завідувачка сектору «Першотравенське бюро правової допомоги» Тетяна Хандрига.

Окремий пласт становлять питання членів сімей військовослужбовців. Найчастіше це розлучення та стягнення аліментів, отримання грошових виплат та розшук безвісти зниклих військових. Щодо останнього, у працівників системи є напрацьована схема дій, яка складається із запитів до військової частини та військових комісаріатів, звернення до національної поліції з метою відкриття кримінального провадження, до Національного інформаційного бюро за телефоном 1648 або (044) 287-81-65, також до Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин – 0 800-339-247.

Такі, як і велику кількість зазначених вище, проблеми своїх клієнтів з означеної пільгової категорії щодня вирішують і юристи Криворізького місцевого центру з надання БВПД. Окрім щоденної кропіткої роботи з обробки звернень військовослужбовців та членів їх сімей за первинною та вторинною правовою допомогою, тут ведеться значна правопросвітницька діяльність. Фахівці Центру плідно співпрацюють з громадськими організаціями, що опікуються вирішенням проблем військовослужбовців та членів їх сімей ГО «Від Карачунів до Макулану», Спілкою ветеранів війни “Патріот”, ГО “Набат” та поширюють велику кількість консультаційних матеріалів через ЗМІ. Так, тільки у межах програми «ПРАВОкуємо» на ТРК “Рудана” створено цикл передач для військовослужбовців, зокрема, щодо оформлення статусів учасника бойових дій, особи з інвалідністю, проходження військово-лікарської комісії та МСЕК, відновлення посвідчення учасника бойових дій, отримання додаткової винагороди. Майже щотижня з’являються матеріали зазначеної тематики й на сторінках у соцмережі Фейсбук МЦ, постійно розповсюджуються відповідні листівки, буклети тощо.

Ми на собі відчуваємо надзвичайну відповідальність – вчасно і якісно допомогти нашим воїнам, які боронять Україну, родинам тих, хто віддав життя за нас, родинам полонених і зниклих безвісті. Весь цей біль нашої країни ми бачимо щодня і намагаємось робити все можливе на своєму місці, щоб захистити права людей”, –  наголошує в.о. директора Криворізького місцевого центру з надання  БВПД Ольга Северін.