назад

Про те, як в Одеській області надається правова допомога внутрішньо переміщеним особам розповіла директорка Регіонального центру на Першому міському радіо

Внаслідок триваючого збройного конфлікту на території України кількість внутрішньо переміщених осіб лише зростає. Так, за офіційними даними Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Одеська область, де проживає близько 42 тисяч ВПО, знаходиться на сьомому місці серед регіонів України за кількістю ВПО.

31 березня на Першому міському радіо директорка Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області Світлана Клішина розповіла про те, як надається безоплатна правова допомога вимушеним переселенцям.

Люди, які покинули свої домівки та переїхали до більш безпечних регіонів потребують не лише гуманітарної, психологічної, медичної допомоги, але й правової.

Так, за рік повномасштабної війни в Одеській області 1557 внутрішньо переміщені особи отримали безоплатну правову допомогу від юристів БПД та адвокатів, що співпрацюють з центрами БВПД.

Перші місяці після повномасштабного вторгнення основними питаннями правового характеру, з якими звертались переселенці були відновлення втрачених документів, отримання статусу ВПО та соціальних виплат, гуманітарної допомоги, пошук житла, перетинання державного кордону, отримання допомоги по безробіттю. Вже в подальшому цей перелік розширився до трудових відносин, зокрема припинення трудових відносин з роботодавцем, який знаходиться на ТОТ, пенсійних відносин, а саме підтвердження наявного страхового стажу та призначення пенсій, отримання відшкодування за зруйноване житло, встановлення фактів, що мають юридичне значення (факту народження або смерті), отримання компенсації від держави сім’ям загиблих військовослужбовців і т.д.», – розповідає Світлана Клішина.

Директорка наголосила, що з метою розширення доступу до БПД правова допомога ВПО надається не лише в приміщеннях бюро правової допомоги, але й місцях компактного проживання ВПО, гуманітарних штабах, волонтерських центрах, громадських та благодійних організаціях і т.д.

Так, за рік повномасштабної війни ми почали співпрацювати з Центром допомоги переселенцям “Гостинна хата”, Центром підтримки переселенців “Я-Маріуполь в місті Одеса”, Громадською організацією “Автомайдан Одеса” та Громадською організацією “МІР”. В рамках цієї співпраці наші юристи проводять виїзні прийоми для внутрішньо переміщених осіб, під час яких переселенці мають можливість отримати кваліфіковану правову допомогу», – коментує очільниця центру.

Детальніше дивіться у відео за посиланням: