назад

Автори та стейкхолдери створення онлайн-суду в Україні вперше зустрілися в одеському клубі «PRAVOKATOR»

koord sustrich 313-14 червня 2018 року представники системи безоплатної правової допомоги взяли участь у 2-денній Координаційній зустрічі партнерів пілотного проекту «Створення громадського центру сприяння доступу до правосуддя в Одеській області».

Томас Вертелецький, фахівець з моніторингу Програми USAID «Нове правосуддя», ознайомив учасників зустрічі з досвідом громадських центрів правосуддя США, Сінгапуру та країн Латинської Америки.

Прес-секретар Київського районного суду м. Одеси Ольга Карагіоз представила «Звіт про оцінювання потенційних ініціатив щодо вирішення спорів в режим онлайн в Україні». Учасники заходу обговорили рекомендації звіту, визначили наступні кроки і планування подальших дій щодо впровадження зазначеного проекту.

 koord sustrich 3

Світлана Клішина виразила зацікавленість проектом та зазначила, що в Одеській області працює 32 офіси безоплатної вторинної правової допомоги, у яких можна впровадити елементи проекту.

Вона зазначила, що кількість клієнтів щороку зростає, як і потреба в безоплатній юридичній інформації. Між тим, приміщення кожного центру безоплатної правової допомоги обладнане комп’ютерною технікою, за допомогою якої клієнти отримають доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України. Як зазначила директорка Центру, вирішення спорів онлайн покращує доступ до правосуддя.

Перевагами використання вирішення спорів онлайн для клієнтів системи безплатної правової допомоги є звільнення від сплати зборів, економія часу, легкозрозумілість процедури, просте використання онлайн форм, безоплатна юридична інформація 24/7.

На початку липня цього року відбудеться наступний етап роботи експертів, в ході якого буде затвердження дорожня карта та ключові напрямки роботи щодо втілення технології онлайн розгляду спорів у суді.

koord sustrich 1

koord sustrich 2

koord sustrich 4

koord sustrich 5

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області:

Адреса: м. Одеса, вул. Льва Толстого, 6. Телефон: (048) 726-22-23.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги: 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).