назад
23.02.15

“Бачити несправедливість і мовчати – означає самому брати участь в ній”

23 02 15 [Марина Старовойтова, адвокат-тренер, керівник Харківського відокремленого підрозділу ВГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу»]

Жан-Жак Руссо колись сказав, що бачити несправедливість і мовчати – означає самому брати участь у ній, втім я не хочу брати у цьому участь.

Не хотіла у це вірити, доки не почула сама, адже ще 12 грудня 2014 року головою НААУ і РАУ Ізовітовою Лідією Павлівною було заявлено, що «…як би мої колеги-адвокати не наполягали на тому, що ця система повинна працювати в системі НААУ, а не Міністерства юстиції, я думаю, що довгий час це будуть тільки наші мрії. Адже забезпечити саму систему організаційно ми поки що неспроможні».

Втім, 21 лютого 2015 року на семінарі з підвищення кваліфікації адвокатів, організованому Національною асоціацією адвокатів України у Харкові, було озвучено, що безоплатна правова допомога працює неефективно, а Рада адвокатів України може краще організувати роботу системи. Можливо, я щось не вірно зрозуміла, проте із висловленого різали слух наступні висловлювання:

1. Несправедливо, що адвокати системи БПД надають правову допомогу при затриманні усім без винятку, незалежно від того, яке фінансове становище у затриманого. Із цим твердженням категорично не згодна, оскільки всі затримані мають право на адвоката, крім того головною підставою введення до Кримінального процесуального кодексу цієї норми стала величезна кількість скарг до Європейського суду з прав людини з приводу незаконного затримання та тортур. Завдяки системі БПД та її адвокатам порушень стало менше, та головне – з’явилося розуміння того, що за порушення прав і свобод людини є відповідальність.

2. Призначення адвоката БПД на окрему процесуальну дію – це взагалі зло! Колеги, новий КПК визначає чіткі терміни проведення тих і чи інших процесуальних дій, ці нововведення також були основані на практиці ЄСПЛ; адвокати практики розуміють, що є процесуальними діями, які мають терміновий характер, – в таких випадках, людина або залишається без адвоката один на один зі своїми проблемами, або йому буде призначено захисника, який оцінить ситуацію і надасть кваліфіковану правову допомогу. Не розумію, що в цьому поганого? Адвокати системи БПД дотримуються стандартів якості!  

3. Дуже багато було сказано з приводу фінансування адвокатів системи, яке є несправедливим, і також, що виплати адвокатам штучно затримуються. Можу сказати з власного досвіду –  я в системі БПД із 1 січня 2013 року, за 2 роки роботи згідно зі зданими мною в центр довіреностями та звітами, заборгованості немає. Крім того, на сайті Координаційного центру з надання правової допомоги постійно оновлюється оперативна інформація, яка стосується видачі довіреностей адвокатам, оплати їх послуг та відшкодування витрат за надані ними послуги. Це робить систему БПД унікальною, а діяльність адвокатів прозорою для всіх громадян і державних органів.

4. Було сказано й про монополію системи БПД на ринку адвокатських послуг. Але ці тези не були підкріплені жодними фактами! Конституційні гарантії про забезпечення права на захист нарешті стали доступні громадянам України, і це величезне досягнення.

5. Також, прозвучала інформація про те, що було організовано комітет, який займатиметься розробленням у НААУ системи БПД. Ким створено такий комітет, якщо РАУ не збирається? Адже це тільки її повноваження? А як бути із меморандумом, який був укладений 19 листопада 2013 року між Міністерством юстиції та Національною асоціацією адвокатів України, згідно якого НААУ взяла на себе зобов’язання сприяти розвитку системи БПД і взаємодіяти у цій сфері з Мін’юстом протягом як мінімум 5 років?

Меморандум (від лат. memorandum) значить буквально: «те, про що слід пам’ятати». Чому НААУ забула про нього? Координаційний центр при цьому виконує його умови, наприклад, на згаданому семінарі серед адвокатів було розповсюджено методичні рекомендації, які раніше були створені адвокатами системи БПД спільно з Координаційним центром та Української фундацією правової допомоги.

До речі, в 2014 році під час перебування у США в рамках обміну досвідом, я побувала в п’яти штатах, де мала можливість ознайомитися із системами надання безоплатної правової допомоги у цій країні. Американська система працює вже близько п’ятдесяти років, однак наша система БПД, яка набагато молодша і ще тільки розвивається, виявилася більш прогресивною та інноваційною, ніж американська. Подробиці про те, як побудована наша система БПД викликала у американських колег подив і захоплення.

Американська асоціація юристів не має жодного відношення до системи БПД, а офіси громадського захисника – це державні установи із штатними адвокатами, які отримують заробітну плату і ніяк не можуть контролювати своє завантаження та займатися приватною практикою. Американська асоціація юристів займається створенням стандартів якості і реагує на порушення прав адвокатів.

Система БПД сьогодні прекрасно працює, показала себе, завоювала довіру громадян і вона необхідна людям!

Тому, на мій погляд, потрібно не руйнувати створене, а зберегти, допомагати в удосконаленні та постійно розвивати!