назад

Батькам дітей з інвалідністю – про їхні права і алгоритми захисту

45992165 193812821505131 7014635820137054208 oДіти – одна з найвразливіших верств населення. Вони потребують особливої уваги з боку суспільства. Якщо ж дитина хворіє, має інвалідність, то захист її права на рівне ставлення, на освіту, медицину, захист від дискримінації стає ще більш актуальним. Працівники Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД активно співпрацюють як з організаціями, так і з громадянами, яких турбують ці питання.

Так, у жовтні, в школі м. Жовті Води відбулась зустріч на тему «Визнання особи недієздатною,обмеження цивільної дієздатності» для батьків, діти яких мають інтелектуальні порушення. Захід організували фахівці Жовтоводського бюро правової допомоги спільно з ГО «Захист прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень «На зустріч долі» за підтримки Всеукраїнської громадської організації «Коаліція захисту осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень».

Людмила Шокотько, голова ГО «Захист прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень «На зустріч долі» розкрила присутнім основоположні положення Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року. Метою концепції є створення цілісної, ефективної системи охорони психічного здоров’я, яка функціонує в єдиному міжвідомчому просторі, забезпечує покращення якості життя та дотримання прав і свобод людини.

Яна Костючик, заступник начальника Жовтоводського бюро правової допомоги, розповіла учасникам заходу про поняття, процедуру, правові наслідки визнання фізичної особи недієздатною та обмеження цивільної дієздатності особи. Зокрема, правник акцентувала увагу присутніх на новелах у законодавстві щодо визнання особи недієздатною. 

А саме – розгляд заяви про визнання особи недієздатною відбувається за участю особи щодо якої розглядається справа. “Суд може прийняти ухвалу про участь особи, щодо якої розглядається справа в режимі відеоконференції з психіатричного закладу чи з іншого лікувального закладу, а також призначити відповідну експертизу для визначення можливості особи з’явитися на судове засідання, а також дати пояснення по суті справи. Раніше судові засідання фактично відбувалися без участі особи, щодо якої розглядалася справа, та без врахування її особистої думки і можливості її висловити», – підкреслила Яна Костючик.

Також важливо знати, що строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною є обмеженим, визначається судом, але не може перевищувати двох років. Для продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною опікуном або представником органу опіки та піклування не пізніше ніж за п’ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного у рішенні суду, подається відповідне клопотання. Клопотання повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Скасування рішення суду щодо визнання недієздатності можливе за наявності відповідної заяви та висновку судово-психіатричної експертизи, яка засвідчує видужання або значне поліпшення психічного стану. Дану заяву крім представника органу опіки та піклування, опікуна, членів сім’ї, можуть подати і самі особи, які визнані недієздатними.

Під час зустрічі присутні також дізнались про те, що особа, щодо якої суд розглядає справу про визнання її недієздатною, може отримати безоплатну правову допомогу в місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги протягом розгляду справи в суді (ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу»). 

Учасники заходу почули змістовні відповіді на всі хвилюючі їх запитання, дізнались про алгоритми захисту своїх прав та отримали інформаційні буклети з контактами бюро з актуальними правовими порадами з вирішення різних життєвих питань.

Нагадуємо, що за телефоном Контакт-центру системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 можна отримати безоплатну первинну правову допомогу та дізнатись адресу та телефон найближчого центру/бюро правової допомоги. Через Портал державних послуг iGov.org.ua доступна послуга з надання безоплатної первинної і вторинної правової допомоги (прийом звернення). Для цього потрібно перейти за посиланням https://igov.org.ua/service/353/general, пройти ідентифікацію, обрати будь-який центр безоплатної правової допомоги України та задати своє запитання.

 

{gallery}news/2018/11/2{/gallery}