назад

Бердичівським школярам розповіли, як протидіяти булінгу

BB1За офіційною статистикою 67% дітей стикались з булінгом в школах у тих чи інших проявах, а 40% жертв булінгу нікому не розповідають про проблему, навіть батькам. Не терпіти та не мовчати, такі поради дають фахівці школярам. Якщо ви стали свідками, чи самі потерпаєте від знущань однолітків, то потрібно звертатись по допомогу до фахівців. Про це, під час лекції, учням Бердичівської загальноосвітньої школи № 12.

Під час свого виступу фахівець Бердичівського місцевого центру з надання БВПД Олександр Невдовиченко зазначив, що «булінг» – це агресивна поведінка щодо окремої особи або групи, з метою приниження, домінування, фізичного чи психологічного самоствердження. “Зазвичай, об’єктом знущань (жертвою) булінґу вибирають тих, у кого є дещо відмінне від однолітків. Відмінність може бути будь-якою: особливості зовнішності; манера спілкування, поведінки; незвичайне захоплення; соціальний статус, національність, релігійна приналежність ”, – підкреслив він.

За булінг каратимуть штрафом у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 20 до 40 годин.
Людину, яку обрали жертвою і яка не може постояти за себе, намагаються принизити, залякати, ізолювати від інших різними способами. Найпоширенішими формами булінґу є:
• словесні образи, глузування, обзивання, погрози;
• образливі жести або дії, наприклад, плювки;
• залякування за допомогою слів, загрозливих інтонацій, щоб змусити жертву щось зробити чи не зробити;
• ігнорування, відмова від спілкування, виключення із гри, бойкот;
• вимагання грошей, їжі, речей, умисного пошкодження особистого майна жертви.
• фізичне насилля (удари, щипки, штовхання, підніжки, викручування рук, будь-які інші дії, які заподіюють біль і навіть тілесні ушкодження);
• приниження за допомогою мобільних телефонів та інтернету (СМС-повідомлення, електронні листи, образливі репліки і коментарі у чатах і т.д.), поширення чуток і пліток.
З 19 січня 2019 року набув чинності Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу»
Фахівці Бердичівського МЦ з надання БВПД розповіли, яке покарання чекає на кривдників.

– За булінг каратимуть штрафом у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 20 до 40 годин.
– За цькування вчинене групою осіб або повторно протягом року штраф становитиме від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин.
– Якщо Закон порушили особи віком 14-16 років, то каратимуть їхніх батьків: штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян чи громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.
– Якщо керівник навчального закладу не повідомить про факт цькування Нацполіцію, то на нього накладуть штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або покарають місяцем виправних робіт з відрахуванням до двадцяти процентів заробітку.

{module Бердичівський МЦ}