назад

У Кам’янському обговорили питання гендерної рівності та способи протидії дискримінації за гендерною ознакою

IMG 2331Днями у місті Кам’янське пройшов тренінг на актуальну тему «Роль молоді у подоланні гендерних стереотипів та дискримінації» у якому взяли участь члени Молодіжної ради міста. Захід організували спеціалісти Кам’янського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги спільно з представниками відділу спорту та молоді Департаменту з гуманітарних питань і Центральної бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка.

Фахівці намагалися привернути увагу до проблеми гендерної рівності в Україні, формування уявлення про значимість та масштаби проблеми на загальнонаціональному рівні, формування антидискримінаційного ставлення до осіб протилежної статі.

Правники наголосили, що гендерна рівність це дуже важливе питання, пов’язане з правами людини. Воно означає рівне надання можливостей і участі у всіх сферах громадського та приватного життя для чоловіків та жінок. Це не означає, що обидві статі однакові, а скоріш, що вони рівні у своїх правах і гідності. Як і у випадку з усіма правами людини, за гендерну рівність потрібно постійно боротися і захищати.

Спеціалісти Кам’янського місцевого центру з надання БВПД розповіли присутнім на зустрічі, що для подолання такого явища, як дискримінація за гендерною ознакою використовується багато інструментів. Зокрема втілення державою політики гендерної рівності та залучення громади для викорінення цієї проблеми.

– У молоді майбутнє нашої держави, тому вкрай важливо залучати активну молодь для допомоги у боротьбі з дискримінацією, надавати необхідний рівень знань, який вони зможуть використовувати при впровадженні таких заходів у своїх навчальних закладах, інших групах, надавати знань з питань правового захисту від дискримінації за ознакою статі та гендерного насильства, – вважають юристи.

На сьогоднішній день Україна перебуває на шляху перебудови законодавства до європейських стандартів. Використання гендерного підходу при впровадженні нових норм, а також аналізу старих законодавчих актів є одним із пріоритетних напрямків політики нашої держави. Підтримка гендерних реформ державою – вкрай необхідна для успішного здійснення гендерної політики, адже гендерні режими продукуються і підтримуються численними соціальними інститутами, осягнути які лише силами громадянського суспільства було б неможливо. Найпоширенішими державними стратегіями гендерної політики є позитивна дія, антидискримінаційна політика і гендерний мейнстрімінг.

Питання захисту від дискримінації за гендерною ознакою регулюється багатьма міжнародними нормативно правовими актами. Наприклад Конвенція про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок. Європейська конвенції захисту прав людини, Конвенція про права дитини та інші. В Україні першим заходом, спрямованим на вирішення гендерних проблем і досягнення гендерної рівності стало прийняття Закону України «Про забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків», який з 1 січня 2006 року вступив у законну силу. Закон покликаний досягти рівності статей у всіх сферах життя і забороняє всіляку дискримінацію за статевою ознакою.

Також у квітні минулого року Уряд затвердив Концепцію Державної соціальної програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року. Метою виконання Програми є удосконалення механізму забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у всіх сферах життя суспільства та впровадження європейських стандартів рівності.

Нагадуємо, що за правовою допомогою ви можете звертатися за телефоном гарячої лінія – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).

{gallery}news/2019/01/2{/gallery}