назад

Бесіда на тему: «Права дитини» з нагоди проголошення Загальної декларації прав людини

OkM 2016 12 07 SCHOOL 1Благополуччя дітей та їх права завжди викликали пильну увагу міжнародного співтовариства. Заступником начальника «Великописарівського бюро правової допомоги Євгеном МОРОЗОМ проведено бесіду 7 грудня з учнями 10-го класу спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів. Тематикою стали «Права дитини» з нагоди проголошення Загальної декларації прав людини.

Фахівець бюро розповів, що дотримання прав дитини є одним із пріоритетних напрямків роботи Уповноваженого з прав людини. Учнів ознайомили з нормами (30 статті) Загальної декларації прав людини, прийнятої та проголошеної резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 10.12.1948 р.

 

Також коротко було проінформовано про інші декларації: «Права дитини», «Права жінок», «Права інвалідів», «Право на мир», «Право на працю».

Євген МОРОЗ не залишив поза увагою особливості норм міжнародного права закріплених в Каїрській декларації про права людини в Ісламі прийнятої ГА ООН 05.08.1990р.

Отже, для забезпечення виконання Декларації прав людини було прийнято Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод, яка була ратифікована Україною 17 липня 1997 р.

Коротко проінформували про види та форми міжнародної відповідальності держав за порушення міжнародного права; розповіли про наявні міжнародні судові органи. Більш детально зупинилися на обговоренні захисту прав людини в Європейському суді з прав людини (склад, структура суду, підстави для звернення до суду, як подається заява її зміст, виконання рішень та застосування практики суду в Україні).

OkM 2016 12 07 school 2Цього ж дня головний спеціаліст Тростянецького бюро правової допомоги Вячеслав ТЮТЮННИК прочитав лекцію на тему «Права дитини» у Тростянецькій загальноосвітній школі №4.

Він розповів, що кожен член суспільства має права. Оскільки дитина є повноцінним членом суспільства, вона також має свої права, деякі особливості реалізації яких обумовлені виключно тим фактом, що її фізична та розумова незрілість потребує спеціальної охорони і піклування, включаючи належний правовий захист:

«У залежності від віку дитини, законодавством передбачено різний обсяг та механізми реалізації її прав. Повноцінний та дієвий захист прав дитини є обов’язком держави. Основним міжнародним документом, який регулює відповідне питання є Конвенція про права дитини від 20.11.89року». Він додав: «В українському законодавстві основними правовими документами з цього питання є – Конституція України, Сімейний кодекс України, Закон України «Про охорону дитинства», Цивільний кодекс України».

Також  він розповів хто має статус «дитини». За загальним правилом згідно з зазначеним вище міжнародним та українським законодавством дитиною є особа віком до 18 років (тобто до досягнення нею повноліття). Малолітньою вважається дитина до досягнення нею 14 років, а неповнолітньою – у віці від 14 до 18 років (ст.6 СК України).

 

Отже, такі правопросвітницькі заходи підвищують правосвідомість учнів не тільки з теоретичної, але й практичної точки зору.