назад

Безкоштовний не значить неякісний: як працює система безоплатної правової допомоги

popadinec-26.05    Серед населення побутує думка, що адвокат, послуги якого надаються безкоштовно (у цьому випадку за рахунок держави), має низьку кваліфікацію чи не має бажання захищати клієнта, а тому робить свою роботу неякісно. Втім, система безоплатної правової допомоги в Україні працює дедалі ефективніше, і щоразу доводить зворотне: з 2013 року адвокати Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Закарпатській області мають такі успіхи: 86 звільнень з-під варти, 84 випадки виправдання та закриття (виправдувальних вироків і випадків відмови від обвинувачення, закриття провадження з інших підстав), 75 випадків зміни правової кваліфікації (зменшено обсяг обвинувачення), 660 випадків застосування умовної міри покарання та 491 застосування покарання нижче нижчої межі чи мінімальний розмір покарання.

    Загалом у 2015 році адвокатам видано 2 399 доручень, з яких:

    o             350 – для надання БВПД особам, затриманим за підозрою у вчиненні кримінального злочину

    o             843 – для надання БВПД особам, до яких застосовано адміністративне затримання/адміністративний арешт.

    o             1128 – для здійснення захисту за призначенням

    o             64 – для участі у проведенні окремих процесуальних дій

    o             14 – за зверненням засуджених осіб

    Про те, як працює Регіональний центр з надання БВПД в Закарпатській області, і які зміни чекають на наш край у цьому році, ми поспілкувалися із директором Регіонального центру Василем Попадинцем.

 

    Ось уже четвертий рік, як набрав чинності Закон «Про безоплатну правову допомогу», а з 1 липня на території Закарпаття запрацював не лише Регіональний, а й місцеві центри з надання безоплатної правової допомоги. Розкажіть, як саме діє ця система?

    У Закарпатській області діє один Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги і три місцеві центри: Ужгородський, Мукачівський та Хустський – вони охоплюють усі райони нашого краю. Регіональний центр працює цілодобово: наприклад, якщо особу затримали, то представник правоохоронного органу повинен повідомити про подію центр з надання БВПД. Далі, упродовж двох годин, центр забезпечує прибуття адвоката безпосередньо до затриманої людини, аби представляти її інтереси. Адвокат має право на конфіденційну розмову із затриманим до того, як його почнуть допитувати, і брати участь в усіх подальших процесуальних діях щодо цієї особи.

    Майже кожен думає, що в такій неприємній ситуації може опинитися хто завгодно, але не він сам. Але часто таке трапляється несподівано, і тоді затримана потребує захисту і не завжди має на це можливість. Саме тому присутність професійного захисника така важлива. Пам’ятайте: навіть якщо правоохоронець який затримав особу не повідомив сам центр з надання безоплатної правової допомоги, ви можете зробити це самостійно, адже затримана особа має право на телефонний дзвінок. Крім того, її рідні, якщо їм відомий факт затримання, можуть самі повідомити Центр. На всій території України діє єдиний безкоштовний номер:

0-800-213-103.

   Хто ті адвокати, які надають БВПД? Як ви їх знаходите та співпрацюєте з ними?

   Наш Центр зацікавлений у співпраці із кваліфікованими захисниками. Тому адвокати, які хочуть надавати безоплатну правову допомогу, беруть участь у відкритому конкурсному відборі. Проходить він у три етапи. На першому етапі оцінюють досвід роботи адвоката, на другому кандидати проходять тестування з усіх галузей права, а третій етап – це вже особиста співбесіда, на якій визначається мотивація людини працювати у системі. Конкурси проводяться двічі на рік. До прикладу, у квітні минулого року відбувся 7-ий конкурс з відбору адвокатів. Участь у тестуванні взяло 5 претендентів-адвокатів із Закарпаття, і тільки один із них пройшов конкурс. Наприкінці 2015-го у конкурсі з 18 адвокатів, яких було допущено до участі у конкурсі, до реєстру адвокатів, які надають БВПД, включено лише 11. Як бачите, мало бути адвокатом, потрібно бути ще й першокласним фахівцем і довести це. У 2016-му році з Регіональним центром співпрацюватимуть 67 адвокатів, з якими укладено контракти.

    Яким чином Центр підвищує якість роботи адвокатів?

    У Регіональному центрі є відділ, який займається цим питанням. Зокрема, проводяться моніторинги роботи адвокатів безпосередньо в судах: тільки в минулому році проведено 40 таких заходів. Окрім цього, проводяться опитування, анкетування клієнтів. Також є затверджені стандарти якості роботи адвокатів, яких вони повинні дотримуватися, і які слугують орієнтиром у роботі адвоката.

    Велика увага приділяється і підвищенню кваліфікації захисників – двічі на рік для них проводяться каскадні тренінги.

    Окрім цього, постійно проводяться круглі столи, семінари із залученням фахівців, на яких обговорюються проблемні питання, що виникають у адвокатів під час надання правових послуг. Серед таких, наприклад – питання, пов’язані із кваліфікацією кримінальних порушень проти життя та здоров’я особи; питання, пов’язані з проведенням судово-медичних експертиз; дії захисника у кримінальних провадженнях про незаконний обіг наркотичних засобів, психотропних речовин та інші. Крім того, ми працюємо над професійною етикою наших працівників: адвокат повинен бути зацікавленим у тому, щоб належним чином захистити інтереси клієнта.

    З якими питаннями найчастіше звертаються до місцевих центрів?

    Здебільшого це – земельні, житлові, сімейні, соціальні та інші цивільні справи. Найбільшу частку звернень складають питання, пов’язані з невиплатою грошової допомоги учасникам АТО, питання по кредитах, виплаті заборгованостей, нарахування великих відсотків. Також є питання щодо приватизації нерухомого майна, оформлення документів права власності на житло, прийняття та оформлення спадщини, розірвання шлюбу та сплати аліментів; виділення земельних ділянок та оформлення права власності на них тощо.

    Хто має право на адвоката в таких справах?

   Суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу у цивільних та адміністративних справах є особи, визначенні у статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Серед них – люди, середньомісячний сукупний дохід сім’ї яких нижчий суми прожиткового мінімуму, інваліди, біженці, ветерани війни. З повним переліком суб’єктів права на БВПД можна ознайомитися тут.

    Звертаючись до місцевого центру з надання БВПД, особа подає:

    – Паспорт або інший документ, що посвідчує особу;

    – Ідентифікаційний код (крім фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про його відмову)

    – Документи, що підтверджують належність клієнта до однієї із категорій.

    Що нового планується у діяльності системи БВПД, зокрема, на Закарпатті?

    У нашій системі плануються значні зміни, які вже розпочалися. Торкнуться вони не лише Закарпаття, а всіх регіонів України: з 1 липня цього року на території нашої держави, в тому числі і в нашій області, запрацюють понад 400 бюро правової допомоги. У них кожен зможе скористатись електронними сервісами Міністерства юстиції України та отримати безоплатну первинну правову допомогу – правову інформацію та консультації. Соціально незахищені громадяни тут же матимуть доступ і до безоплатної вторинної правової допомоги – складання процесуальних документів та представництва в суді. Такі бюро правової допомоги будуть утворені в кожному районі на базі районних управлінь юстиції в Закарпатській області. На теперішній час спільно з Головним територіальним управлінням юстиції в Закарпатській області проводиться відповідна організаційна робота в цьому напрямку.