назад
20.03.24

Безоплатна правнича допомога для людей похилого віку

Понад 180 тисяч людей похилого віку у 2023 році звернулися до юристів системи безоплатної правничої допомоги. З них майже 17 тисяч отримали безоплатну вторинну правничу допомогу.

В більшості випадків за вторинною правничою допомогою вони зверталися як малозабезпечені особи, люди з інвалідністю та внутрішні переселенці.

З допомогою юристів та адвокатів, що співпрацюють з системою БПД, вони оскаржували рішення, дії чи бездіяльність органів державної влади чи місцевого самоврядування, встановлювали факти, що мають юридичне значення, перераховували пенсію тощо.

Щоб одержати потрібну послугу – правову консультацію, допомогу у складенні документів чи представництво інтересів у суді, пенсіонери самостійно зверталися до бюро правничої допомоги чи консультаційних пунктів доступу до системи БПД. Якщо ж вони, через свою маломобільність, мешкають у спеціалізованих закладах, належну їм правничу допомогу отримують за місцем перебування.

Консультаційні пункти доступу до системи БПД в спеціалізованих пансіонатах та інтернатах

Щоб забезпечити доступ до безоплатної правової допомоги вразливим верствам населення, зокрема людям похилого віку чи представникам інших маломобільних категорій, працюють  консультаційні пункти доступу до системи БПД у спеціалізованих пансіонатах та інтернатах.

«Ми співпрацюємо з геріатричним пансіонатом на постійній основі і намагаємося допомогти його підопічним реалізувати своє право на безоплатні правничі послуги. Крім роботи консультаційного пункту ще забезпечуємо й надання адресної допомоги», – зауважує начальник Чернівецького відділу надання безоплатної правничої допомоги Інна Гавринюк.

На Буковині такий пункт працює у Чернівецькому геріатричному пансіонаті, а на Львівщині в Червоноградському та Соколівському міському територіальному центрі соціального обслуговування, в Журавненському будинку підтриманого проживання психоневроогічного типу.

На Хмельниччині до таких точок доступу звернулося понад 60 клієнтів.

Також консультаційні пункти у місцевих геріатричних закладах працюють на Дніпропетровщині, Закарпатті, Чернігівщині, Сумщині, Тернопільщині, Рівненщині, Волині, Харківщині, Одещині та інших областях.

«Адресна правнича допомога забезпечує  безбар’єрний доступ осіб до безоплатної правничої допомоги», — зазначає завідувачка Кременецького бюро правничої допомоги Ірина Бурченюк.

На Івано-Франківщині, у Калуші, нещодавно відкрили геріатричний пансіонат для людей похилого віку, серед яких багато ВПО, а фахівці системи БПД одразу ж організували там консультаційний пункт доступу до правничої допомоги.

«Наша робота в геріатричному закладі м. Калуш є важливим кроком у забезпеченні доступу до правничої допомоги для людей похилого віку, які знаходяться у вразливому стані. Я пишаюся можливістю бути частиною цього важливого процесу та надавати допомогу тим, хто її потребує», — коментує юрист Орест Жидан.

На Херсонщині  про потреби людей похилого віку  юристи дізнаються від старост територіальних громад.

«У післяокупаційний період транспортна доступність не досить зручна, а тому наші літні мешканці не можуть самостійно приїхати до бюро правничої допомоги. Звісно ми не залишаємося осторонь, їдемо до них, забезпечуємо роботу консультаційних пунктів у приміщеннях сільських рад», — зазначає начальник Херсонсько-Бериславського відділу надання безоплатної правничої допомоги Центрально-Причорноморського управління надання безоплатної правничої допомоги Ольга Соколенко.

Навчаємо людей, що надають соціальні послуги вдома

Часто пенсіонери, які не здатні самостійно себе обслуговувати і потребують постійної сторонньої допомоги, користуються соціальною послугою «Догляд удома». Люди, які надають ці послуги, проходять навчання, під час якого, зокрема дізнаються і про право своїх підопічних на безоплатну правничу допомогу.

Так, фахівці Правобережного київського місцевого центру з надання БВПД долучаються до навчання людей, які мають намір надавати соціальні послуги вдома, що проводить Київський міський центр соціальних служб.

Під час навчання слухачам курсу розповідають про типові питання, з якими звертаються за правничою допомогою люди з інвалідністю та пенсіонери.

«Люди, що планують надавати соціальні послуги вдома, мають знати про механізми реалізації прав своїх підопічних. Саме тому ми активно долучаємося до навчання таких осіб, розповідаючи про правові інструменти захисту прав соціально вразливих груп населення», – розповідає директор Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Бреус.

Правопросвіта для літніх українців на базі Університету третього віку

Велика кількість правопросвітницьких заходів для людей похилого віку відбуваються  межах роботи Університетів третього віку, які надають можливість пенсіонерам навчатися та опановувати нові вміння.

Зокрема юристи системи БПД роз’яснюють актуальні правові питання та зміни у законодавстві, що стосуються людей похилого віку, а також надають правові консультації пенсіонерам.

Так, юристи  Павлоградського місцевого центру  з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що на Дніпропетровщині, створили  правовий курс «Громадський радник» для слухачів Університету третього віку.  І вже протягом п’яти років обговорюють зі слухачами літнього віку зміни в законодавстві, актуальні правові теми та надають всім бажаючим правові консультації. А юристи  Криворізького місцевого центру читають лекції з правознавства для слухачів «Університету третього віку», що діє при територіальному центрі соціального обслуговування Інгулецького району.

На Львівщині минулого року провели 12 заходів для «Університету третього віку» на базі Дрогобицького міського центру соціального обслуговування.

Загалом, слухачів Університетів правових знань цікавлять питання оформлення спадщини, позбавлення права користуватися житлом, порядку перерахунку пенсії та сімейного законодавства.

Також подібні активності відбуваються на Хмельниччині, Вінниччині, Полтавщині.