назад

Безоплатна правова допомога дітям на Дніпропетровщині

Діти мають право на усі послуги безоплатної правової допомоги, як і дорослі. І цим правом в офісах та бюро системи БПД Дніпропетровської області скористалися, починаючи з січня  2022 року по сьогоднішній день, кілька сотень клієнтів віком до 18 років особисто, або через своїх представників, як і передбачено ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Більша частина цих звернень  – консультативного характеру, але є й такі, що потребували вторинної правової допомоги – складення документів процесуального характеру, представництва інтересів в судах тощо.

«Звісно, наразі кількість звернень дітей до системи БПД не дуже велика. Частково це пояснюється тим, що досі представниками неповнолітніх у таких випадках виступають батьки або опікуни дітей, які самі можуть порушувати їх права. З прийняттям  Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги», який підписано Президентом України 2 травня 2023 року та опубліковано 5 травня 2023 року, і який набирає чинності через 90 днів з дня його опублікування, діти самі матимуть можливість самостійно звертатися за усіма видами безоплатної правової допомоги. Тож, я впевнений, що вони додадуть роботи нашим фахівцям, вирішуючи з нашою допомогою свої юридичні проблеми», – зазначає в.о. директора Регіонального центру з надання БВПД у Дніпропетровській області Сергій Соколов.

Тематика звернень неповнолітніх до системи БПД Дніпропетровщини протягом останніх майже півтора року стосується в основному  поновлення відомостей у Державному Реєстрі актів цивільного стану про актовий запис про народження, про аліменти, реєстрація місця проживання дитини без згоди батька, встановлення батьківства, факту смерті батька дитини, про притягнення до адміністративної відповідальності, виключення з актового запису відомостей про батька дитини. Під час  повномасштабної російської агресії до цього списку додалися питання порядку перетину кордону дитиною без згоди батька, надання дитині статусу ВПО, оформлення дитині закордонного паспорту.

«Надання правової допомоги дітям є дуже важливим аспектом в дотриманні соціальних прав людей на доступ до безоплатної правової допомоги. Адже захист дитинства є пріоритетом нашої держави взагалі  та  працівників Дніпровського місцевого центру з надання БВПД зокрема. Ми чекаємо на значне підвищення кількості  звернень осіб до 18 років з набуттям чинності змін до законодавства, яке відбудеться на початку серпня, і зробимо все можливе, аби допомогти кожному та кожній повною мірою», – каже в.о. директора Дніпровського місцевого центру з надання БВПД Анастасія Юхименко.

Найчастіше у регіоні безоплатна вторинна правова допомога надавалась законним представникам в інтересах дітей з питання стягнення аліментів на утримання дитини та позбавлення батьківських прав. Але були й випадки, коли для захисту прав дитини надавався адвокат. Так,  у  сім’ї Ганни та її неповнолітнього сина Олексія сталося горе. На тимчасово окупованій території загинув батько Олексія – Олександр. Так як Ганна є законним представником свого сина, їй було надано безоплатну вторинну правову допомогу в інтересах дитини. Для складання позовної заяви було призначено завідувачку Кам’янського бюро правової допомоги Лілію Осипьонок. Юристка склала позовну заяву про встановлення факту смерті, яку суд задовольнив повністю. І тепер з цим рішенням Ганна зможе отримати свідоцтво про смерть на території, яка підконтрольна Україні, вирішити питання з призначенням сину пенсії по втраті годувальника, прийняти спадщину, тощо.

«Надання правової допомоги дітям суттєво відрізняється від надання тієї ж допомоги дорослим, адже діти мають менше знань про свої права та життєвого досвіду. Тому на консультування дітей приділяємо більше часу, детально роз’яснюємо законодавство та даємо конкретний алгоритм дій», – зазначає завідувачка Кам’янського бюро правової допомоги Лілія Осипьонок.

У 2022 -2023 роках юристи системи БПД Дніпропетровщини  плідно співпрацювали з середніми навчальними закладами  та молодіжними громадськими організаціями регіону.  За цей час проведено велику кількість різноманітних правопросвітницьких заходів, на яких фахівці  системи говорили про права дітей, булінг,  медіа-  та фінансову грамотність, вчили хлопців та дівчат правил безпеки в інтернеті.

Співробітники Криворізького місцевого центру з надання БВПД стали ініціаторами проведення у квітні-травні  цього року для молоді з Кривого Рогу та Новопільської громади конкурсу соціальної реклами «МИ – вільні, рівні, сильні». Учасниками конкурсу стали 100 авторів і авторок з понад 50-ти закладів освіти. Під час презентацій діти самі представляли концепції своїх творів, обмінювалися думками, наголошували на неприпустимості домашнього насильства і потребу захищати тих, хто потребує допомоги. Серед переможців – відео, створене юною клієнткою системи безоплатної правової допомоги, яка мала  власний досвід і вирішила розказати всім іншим про те, що з насильством потрібно боротись.

«Діти – мають додаткові гарантії захисту від держави. Система безоплатної правової допомоги забезпечує їх правовий захист. Значна кількість звернень до Криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в інтересах дітей свідчить про попит і затребуваність на правові послуги. І ми готові їх надавати у будь-якому обсязі», – зазначає в.о. директора Криворізького міського центру з надання БВПД Ольга Северин.

Часто до бюро правової допомоги  люди приходять з дітьми, адже не мають можливості їх на когось залишити. Щоб вони не заважали дорослим вирішувати свої нагальні юридичні проблеми, на малечу завжди чекають книжки,  розмальовки та інші цікавинки.

 «Формуємо довіру до системи БПД з дитинства, тому завжди приділяємо увагу дітям та ставимось з повагою до їх запитів». –  резюмує директор Кам’янського місцевого центру з надання БВПД Андрій Дишлюк.