назад
06.12.18

Безоплатна правова допомога для переселенців

Тіньки 15 грудня 2018 року фахівцями Черкаського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги проведено виїзне правове консультування жителів села Тіньки Чигиринського району. Зокрема проконсультовано переселенців щодо питаннями отримання соціальних виплат, нарахування пенсій, оформлення субсидії.

Сьогодні внутрішньо переміщені особи в Україні залишаються серед найуразливіших категорій громадян. Основні проблеми, з якими зіштовхуються більшість внутрішньо переміщених осіб – відсутність достатніх засобів до існування та невизначеність щодо житлових умов. У результаті переміщення внутрішньо переміщені особи зіштовхуються з труднощами в реалізації та захисті своїх прав, зокрема права власності, доступу до житла, придатного для проживання, відновлення документів, що підтверджують особу чи її спеціальний статус.

Цього ж дня підтримуючи практику надання адресної безоплатної правової допомоги, здійснено виїзд до сім’ї переселенців, які проживають у селі Тіньки.

Під час зустрічі повідомлено, що з вересня 2015 року сільська рада за домовленістю з власником надала будинок для проживання як внутрішньо переміщеній сім’ї, але прописатися в цьому будинку вони не можуть, тому що не мають права власності на нього. Через деякий час зателефонував власник будинку та повідомив про те, що може продати будинок, але потрібні гроші для переоформлення права власності. Після деякого часу, сім’я під розписку передала йому гроші в сумі 5000 тис. гривень, але підтверджуючих документів на право власності будинку до сьогодні так і не отримали.
Працівником Центру було рекомендовано звернутися з заявою до працівників поліції та працівників прокуратури про вчинення злочину та притягнення до кримінальної відповідальності власника будинку.