назад
25.08.22

Безоплатна правова допомога для військовослужбовців

Захисники та захисниці України, члени їх сімей потребують правової допомоги з різних питань – від тих, що пов’язані з військовою службою до сімейних. Кількість звернень від цієї категорії громадян до системи надання безоплатної правової допомоги збільшується. Утім, юристи системи БПД не чекають, поки люди звернуться до них, а самі організовують виїзні консультування військовослужбовців, ветеранів війни та членів їхніх сімей, поширюють інформацію про систему БПД серед цієї категорії осіб.

Від військових до сімейних питань

Кожен військовослужбовець може безкоштовно отримати консультації та роз’яснення з будь-яких правових питань, допомогу в підготовці документів для отримання соціальних пільг і гарантій. Починаючи з 24 лютого 2022 року, місцеві центри з надання БВПД зареєстрували понад 2,1 тис. звернень військовослужбовців та членів їх родин про надання первинної правової допомоги. Найбільша кількість звернень – щодо державної допомоги, виплат та компенсацій. На другому місці – оскарження рішень, дій та бездіяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування. На третьому – питання щодо військової служби, у тому числі військовий облік, мобілізація, бронювання тощо.

Ветерани війни, члени сімей загиблих захисників України можуть також безоплатно скористатися послугами юриста або адвоката для представництва в судах. Затриманим військовослужбовцям буде призначений адвокат для захисту. З початку повномасштабної війни місцеві центри видали понад 1,5 тис. наказів про надання безоплатної вторинної правової допомоги ветеранам війни та членам сімей загиблих захисників та захисниць України. Найчастіше послуги юриста або адвоката були потрібні для допомоги в оскарженні рішень, дій та бездіяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також отриманні державної допомоги, виплат, компенсацій. У трійку найпоширеніших питань, для вирішення яких потрібна була безоплатна вторинна правова допомога, увійшло також укладення та розірвання шлюбу.

Юристи там, де в них є найбільша потреба

«З початком збройної агресії російської федерації проти України перед системою надання безоплатної правової допомоги постали нові виклики, у тому числі щодо максимально ефективної організації роботи її додаткових сервісів. Проведення виїзних консультувань – один з таких сервісів, що набув особливої актуальності під час війни. Консультаційні пункти доступу до безоплатної правової допомоги працюють там, де в них є найбільша потреба», – говорить в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Роботу консультаційних пунктів доступу до БПД забезпечують місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Спочатку вивчається потреба в організації роботи таких віддалених точок доступу в приміщеннях установ, закладів та організацій, насамперед у тих, до яких звертається або в яких перебуває найбільша кількість осіб, які можуть потребувати безоплатної правової допомоги.

За заздалегідь визначеним графіком юристи системи БПД працюють у приміщеннях, наприклад, органів Пенсійного фонду, закладах соціального обслуговування населення, ЦНАПах, геріатричних пансіонатах, будинках-інтернатах для громадян похилого віку, установах виконання покарань тощо.

«З початку широкомасштабної агресії рф проти України робота місцевих центрів з надання БВПД націлена на посилення співпраці з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки (військовими комісаріатами), громадськими організаціями, які опікуються питаннями захисту прав військовослужбовців,  резервістів, військовозобов’язаних, добровольців ТРО, ветеранів війни та членів їх сімей, а також членів сімей загиблих ветеранів війни», – зазначає начальниця управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Наталія Марчук.

 

В установах та закладах, куди найчастіше звертаються чи перебувають захисники та захисниці України та члени їх сімей, поширюються інформаційні матеріали про право на безоплатну правову допомогу, проводяться правопросвітницькі заходи, там, де це можливо – працюють консультаційні пункти доступу до БПД.

«Зараз, на період дії режиму воєнного стану, безпосередній доступ працівників центру до військових комісаріатів та військових частин обмежений через запровадження особливого режиму охорони будівель та територій. Проте у таких пунктах наші юристи продовжують надавати безоплатну  правову допомогу у телефонному режимі або онлайн як безпосередньо військовим так, і працівникам військових комісаріатів, розміщують інформацію про роботу системи БПД, налагоджують взаємодію по перенаправленню осіб за правовими послугами», – зазначає фахівчиня Золотоніського місцевого центру з надання БВПД Тетяна Жалобна.

Днями для військовослужбовців Полтавського зонального відділу Військової служби правопорядку представники системи БПД Полтавщини презентували сервіси системи безоплатної правової допомоги, розповіли про послуги, які можуть отримати військовослужбовці, звернувшись до бюро правової допомоги. Учасники зустрічі також отримали консультації від фахівців системи БПД.

«Часто ставлять запитання щодо оформлення та отримання статусу «учасника бойових дій», перерахунку одноразової грошової допомоги до 5 травня, порядку звільнення з військової служби за сімейними обставинами або за станом здоров’я. Запитують також про трудові гарантії та пільги військовослужбовців, оскарження дій командирів військових частин. Багато запитань щодо аліментів, визначення способу участі у вихованні дитини, встановлення факту батьківства», – розповідає фахівчиня Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Юлія Козаченко.

Як отримати безоплатну правову допомогу

Контактний центр системи з надання безоплатної правової допомоги 0800 213 103

Контакти бюро правової допомоги, офіційний сайт та інші сервіси доступу до безоплатної правової допомоги https://linktr.ee/legalaid.gov.ua