назад
18.09.17

Безоплатна правова допомога для жителів села Пишненки

14.09.2017pishnenki Zinkiv

В рамках реалізації Програми надання безоплатної правової допомоги населенню Пишненківської сільської ради Зіньківського району на 2017-2020 роки, 14 вересня 2017 року начальник Зіньківського бюро правової допомоги Сергій Корнійко взяв участь у роботі дистанційного пункту доступу до БПД на базі Пишненківської сільської ради.

Одним з актуальних питань, яке цікавило громадян було питання щодо порядку виділення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства.

Сергій Корнійко роз’яснив, що відповідно до Земельного кодексу України, для ведення особистого селянського господарства громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в розмірах не більше 2,0 гектара;

Для того, щоб безоплатно отримати земельну ділянку громадянину України необхідно зв’язатися з органом, уповноваженим здійснювати розпорядження земельними ділянками державної або комунальної власності із заявою про безоплатне надання земельної ділянки у власність.

За результатами розгляду звернення, уповноважений орган повинен прийняти рішення про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надати відмову у його наданні. Наступним кроком має бути замовлення в землевпорядній організації виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.  

            Після виготовлення проекту землеустрою слід звернутися до державного кадастрового реєстратора в територіальному (районному, міському) органі Держгеокадастру України із заявою про державну реєстрацію земельної ділянки.

Потім орган уповноважений розпоряджатися земельною ділянкою (сільська, селищна, міська рада), розглядає клопотання про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та приймає рішення про затвердження проекту. Реєстраційна служби відповідного підрозділу Міністерства юстиції України за місцезнаходженням земельної ділянки здійснює державну реєстрацію права власності на земельну Після здійснення державної реєстрації права власності на земельну ділянку, зазначений орган повинен прийняти рішення про безоплатну передачу земельної ділянки у власність.

Разом з тим працівник бюро ознайомив відвідувачів пункту з системою БПД та діяльністю Зіньківського бюро правової допомоги, а також детально роз’яснив порядок реалізації права на безоплатну вторинну правову допомогу.

 Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу та скористатися доступом до електронних сервісів Міністерства юстиції України громадяни можуть, звернувшись до Зіньківського бюро правової допомоги за адресою: м. Зіньків, вул. Воздвиженська, 64, тел.: 3-34-74, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).