назад

У Корюківському районному відділі державної виконавчої служби обговорили актуальні зміни в законодавстві

10574324 580bc5cab9ce5814 вересня 2017 року начальник Корюківського бюро правової допомоги Євгенія Левченко провела робочу зустріч з колективом Корюківського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Чернігівській області.
Метою даної зустрічі стало обговорення ряду змін в чинному законодавстві.

Євгенія Левченко зазначила, що останнім часом громадяни, які мають як статус стягувача, так і статус боржника по виконавчому провадженню, звертаються до бюро з питань порядку примусового виконання рішень. Звернула увагу на функціонування Єдиного реєстру боржників. Законом України «Про виконавче провадження» покладено обов’язок на нотаріусів і осіб, що здійснюють державну реєстрацію майна і обтяжень, повідомляти органи виконавчої служби про майно, щодо якого звернулася до них особа, яка на момент звернення знаходилася у Єдиному реєстрі боржників, та відмовити у вчиненні реєстраційних дій, навіть якщо в реєстрі відсутня інформація про накладення арешту на майно і кошти боржника. Частиною 4 статті 9 Закону передбачено умову про визнання правочину недійсним, якщо його укладено під час перебування особи – сторони правочину у Єдиному реєстрі боржників і якщо цей правочин призвів до неможливості задовольнити вимоги стягувача за рахунок майна, що було предметом цього правочину.

Начальник Корюківського районного відділу ДВС Максим Левченко підкреслив, що особу вносять до Єдиного реєстру боржників одночасно з відкриттям виконавчого провадження. Виключення особи з цього реєстру проводиться одночасно з винесенням постанови про закінчення виконавчого провадження, повернення виконавчого документа стягувачу на підставі пунктів 1, 3, 11 частини першої статті 37 Закону або повернення виконавчого документа до суду на підставі статті 38 цього Закону чи в день встановлення виконавцем факту відсутності заборгованості за виконавчими документами про стягнення періодичних платежів. Важливим моментом нового виконавчого провадження є обов’язок стягувача перед поданням заяви про відкриття виконавчого провадження сплатити авансовий внесок у розмірі 2 % суми, що підлягає стягненню. Сума цього авансового внеску обмежена 10 мінімальними розмірами заробітної плати, а за рішенням немайнового характеру – у розмірі одного мінімального розміру заробітної плати з боржника – фізичної особи та в розмірі двох мінімальних розмірів заробітної плати з боржника – юридичної особи. Та п. 2 ст. 26 Закону України «Про виконавче провадження» передбачено рішення, за якими авансовий внесок не стягується та пільгові категорії осіб, які звільняються від сплати авансового внеску.

Під час зустрічі присутні обговорили питання щодо строку пред’явлення до виконання виконавчих документів – виконавчі документи можуть бути пред’явлені до примусового виконання впродовж трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред’явлені до примусового виконання протягом трьох місяців. Виконавчий документ про стягнення періодичних платежів у справах про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок каліцтва чи іншого ушкодження здоров’я, втрати годувальника тощо може бути пред’явлено до виконання протягом усього періоду, на який присуджені платежі.
Результатом зустрічі стала домовленість про подальшу співпрацю та проведення спільних правопросвітницьких заходів для жителів об’єднаної територіальної громади.

Нагадуємо, що фахова правова допомога надається відділом
Корюківське бюро правової допомоги з 9-00 до 18-00 з понеділка по п’ятницю за адресою: м. Корюківка, вул. Вокзальна, 24, тел.: (0257) 2-11-32.
Також, за правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання БВПД з 9-00 год. до 18-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Героїв АТО, буд.9, тел.: (0244) 3-30-01. Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.