назад

Наша головна мета – підвищення правової спроможності жителів Гадяччини!

Gad skola14092017

14 вересня 2017 року начальник Гадяцького бюро правової допомоги Ірина Калініченко задля підвищення правової освіти сільської громади зустрілась з директором Мартинівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Гадяцької районної ради Полтавської області Іваном Приходьком.

        Сторони обговорили шляхи підвищення рівня правової освіти працівників та вихованців школи, шляхом проведення правопросвітницьких та правовиховних закладів. Тож після обговорення, Ірина Калініченко в рамках програми надання безоплатної правової допомоги населенню Мартинівської сільської ради, спільно із спеціалістами служби у справах дітей та центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді провела заняття для учнів старших класів на тему «Права обов’язки та відповідальність неповнолітніх». Задля кращого засвоєння інформації дітям продемонстрували фільм «Скажемо ні правопорушенням».Gad skolaа14092017

        Цього ж дня Ірина Калініченко разом з фахівцями вищезазначених соціальних служб відвідали Веприцький професійний аграрний ліцей Гадяцького району Полтавської області, де провели для студентів лекцію-візуалізацію на тему «Відповідальність неповнолітніх, що порушили закон».Gad licey14092017

        Під час заходу діти мали змогу переглянути тематичне відео «Діти за ґратами», взяти участь в анкетуванні та продемонструвати засвоєну інформацію.

        Цього ж дня, головний спеціаліст Гадяцького бюро правової допомоги Володимир Білоха провів лекцію для осіб, що перебувають на обліку в Гадяцькому районному територіальному центрі соціального обслуговування населення (надання соціальних послуг) та його працівників на тему «Договір довічного утримання».Gad tercentr mkp14092017

        Під час зустрічі фахівець висвітлив основні тези та поняття, що стосувалися теми лекції, а також обговорив з присутніми дії, які необхідно здійснити для укладення договору довічного утримання.

        По закінченню лекції в приміщенні Гадяцького районного територіального центру діяв дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги.

        За консультаціями до фахівця звернулися громадяни, яким роз’яснено норми договірного права, а також питання, що стосувалися призначення житлової субсидії на відшкодування населенню коштів на придбання твердого палива.

        Володимир Білоха пояснив, що субсидія на придбання твердого палива й скрапленого газу оформляються так само, як і звичайна житлова пільга. Тобто, щоб отримати відшкодування за тверде паливо чи скраплений газ, потрібно подати в управління соціального захисту населення декларацію про доходи та заяву відповідно до вказівок профільного Міністерства.

        Цього ж дня Володимир Білоха провів робочу зустріч з директором Гадяцького дитячого будинку Полтавської обласної ради Анатолієм Деркаченком.

        Партнери обговорили проблеми правової обізнаності дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, особливості їхнього соціального захисту та рівень державної підтримки цих дітей. Домовилися про систематичне проведення правопросвітницьких заходів для вихованців та працівників закладу відповідно до виховного плану дитячого будинку.

        Після зустрічі на базі дитбудинку працював мобільний пункт доступу до безоплатної правової допомоги. Головний спеціаліст бюро надав консультацію громадянам, що звернулись на прийом та роз’яснив особливості отримання допомоги особам які не мають права на пенсію за віком, норми земельного законодавства стосовно реєстрації договорів оренди землі та надав інформацію стосовно осіб, які належать до першої черги спадкування за законом.

        Так відповідно до статті 1261 Цивільного кодексу України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

        Додатково, Володимир Білоха провів бесіду правового характеру з вихованцями дитячого будинку на тему «Права та обов’язки ти маєш знати». Фахівець розповів дітлахам загальні положення Конвенції про права дитини та провів цікаву вікторину. По закінченню заходу вихованці мали змогу обговорити почуте та поділитися враженнями.

        Під час заходів фахівці зазначали, що бажаючі отримати безоплатну правову допомогу та скористатися доступом до електронних сервісів Міністерства юстиції України також можуть, звернувшись до Гадяцького бюро правової допомоги за адресою: м. Гадяч, вул. Шевченка, 5 (другий поверх) тел. 05354-3-25-05, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).