назад
28.09.17

Безоплатна правова допомога для жителів села Шилівка

27.09.2017Shilivka Zinkiv

В рамках реалізації Програми правової освіти населення Шилівської сільської ради Зіньківського району на 2017-2020 роки 27 вересня 2017 року заступник начальника Зіньківського бюро правової допомоги Катерина Суконька взяла участь у роботі дистанційного пункту доступу до БПД на базі Шилівської сільської ради.

Одним з актуальних питань, яке цікавило громадян було питання щодо строків та порядку вступу в спадщину, оформлення субсидії на опалювальний період.

Катерина Суконька роз’яснила, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18.08.2017 № 609 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» внесено зміни до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848. Зокрема, субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається виходячи із середньомісячного сукупного доходу осіб, які зареєстровані у житловому приміщенні і яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, за два квартали, що передують місяцю, що передує місяцю, з якого призначається субсидія, а субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива – виходячи з розміру доходу за попередній календарний рік. Розрахунок субсидії на опалювальний сезон у жовтні здійснюється на підставі доходів за перший – другий квартали поточного року. Також, відповідно до змін, субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до дати  закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців, і розраховується:

-     на неопалювальний сезон - з 1 травня по 30 вересня;
-     на опалювальний сезон - з 1 жовтня по 30 квітня.
При цьому розмір субсидії на опалювальний сезон для домогосподарств, які використовують природний газ/електричну енергію для індивідуального опалення, розраховується з 16 жовтня по 15 квітня включно

По завершенню консультування фахівець бюро ознайомила відвідувачів пункту з системою БПД та діяльністю Зіньківського бюро правової допомоги, а також детально роз’яснила порядок реалізації права на безоплатну вторинну правову допомогу.

Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу та скористатися доступом до електронних сервісів Міністерства юстиції України громадяни можуть, звернувшись до Зіньківського бюро правової допомоги за адресою: м. Зіньків, вул. Воздвиженська, 64, тел.: 3-34-74, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).