назад

Безоплатна правова допомога – кожній дитині

16 жовтня 2018 року з метою ознайомлення учнівської молоді із системою безоплатної правової допомоги в Україні та безпосередньо з послугами, на які мають право діти фахівцем Золотоніського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяною Жалобною проведено інформаційну годину для учнів 9-х класів Золотоніської спеціалізованої школи № 1 з поглибленим вивченням економіки та правознавства.

Старшокласників поінформовано про безоплатну правову допомогу як гарантований державою механізм реалізації їхніх конституційних прав та види послуг, які діти можуть отримати в Регіональному центрі з надання БВПД, місцевих центрах та бюро правової допомоги. До таких послуг належить:

– захист (якщо неповнолітня особа порушила закон і потребує адвоката, то вона може розраховувати на безоплатного захисника, якого гарантує держава);
– представництво інтересів в судах, органах місцевого самоврядування та перед іншими особами (держава надає дітям безоплатного представника, якщо, наприклад, потрібно відстояти своє право на спадщину, відновити втрачені документи чи відстояти порушені соціальні гарантії);
– складення документів процесуального характеру (у центрах безоплатної правової допомоги малечі можуть допомогти із написанням позовів, заяв, скарг та інших юридичних документів).

Якщо хтось порушив права дитини, то захистом її інтересів займаються в першу чергу батьки. Саме батьки є законними представниками своїх дітей і без спеціальних довіреностей виступають на захист їхніх прав у судах. Представляти інтереси дитини можуть як обидва – батько й мати, так і один з них за домовленістю. Причому батьки повинні захищати права і інтереси дітей, а не свої права і інтереси. Трапляється й таке, що батьки самі стають порушниками прав дитини або діють не в її інтересах. В таких випадках держава залучає відповідний орган чи особу, яким надано право захищати права дітей. Такими органами, як правило, є органи опіки та піклування.

Наголошено, що кожна дитина має право сама зателефонувати на гарячу лінію системи безоплатної правової допомоги (0 800 213 103) або безпосередньо звернутися до центру безоплатної правової допомоги за юридичною консультацією.
Усіх присутніх поінформовано про загальнонаціональний правопросвітницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!». З метою отримання додаткових знань про безоплатну правову допомогу та згаданий вище проект учнів ознайомлено з веб ресурсами, на яких вони зможуть більш детально ознайомитися з корисною правовою інформацією.

Учасникам заходу надано інформаційні буклети «Безоплатна правова допомога в Україні», «Твої права – твій надійний захист» та проекту Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!».

Довідково:
Відповідно до статті 14 Закону України “Про безоплатну правову допомогу” на безоплатну правовому допомогу мають право діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту. Кожна дитина або її законний представник мають право звернутись і отримати безоплатну консультацію юриста, а в разі потреби – на представництво інтересів в суді. Усі без виключення діти мають право на призначення адвоката (юриста) за рахунок держави.